Emlakta Nostalji

1972 yılında Aksaray Geçidi büyük bir törenle açılmış!

1972 yılında, inşası bin beş günde tamamlanan Aksaray Geçidi, Cumhurbaşkanı Cevdet Sunay tarafından, uğurlu olması temennisiyle büyük bir törenle açılmış. Geçit, 40 milyon liraya mal olmuş.



İnşaatı 3,5 yıl süren Aksaray Geçidi açıldı


  İnşası bin beş günde tamamlanan ve trafik aksamalarına yol açarak, İstanbulluların üç buçuk yıl büyük sıkıntı çekmelerine sebebiyet veren Aksaray Geçidi dün, Cumhurbaşkanı Cevdet Sunay tarafından, uğurlu olması temennisiyle ve büyük bir törenle açılmıştır.

  40 milyon liraya çıkan Aksaray Geçidi, tören sebebiyle binlerce balonun yanı sıra bayraklar ve 




çiçeklerle süslenmiştir. ''Hayırlı, uğurlu olsun'' dileği ile kurdeleyi kesen Sunay, daha sonra İstanbullularla omuz omuza geçidi gezmiş, kalabalığın fazlalığı yüzünden kendisine güçlükle yol açılabilmiştir. Halk, geçidin zevkini taşıtlardan önce çıkarmış, yolun trafik için boşaltılması bir saatten fazla zaman almıştır. 

  Aksaray Meydanı'nda saat 11.00'de başlayan törende Devlet Bakanı Ali İhsan Göğüş, Bayındırlık Bakanı Mukadder Öztekin, Gençlik ve Spor Bakanı Adnan Karaküçük, Demokratik Parti Genel Başkanı Ferruh Bozbeyli, İstanbul Valisi Vefa Poyraz, Birinci Ordu ve Sıkıyönetim Komutanı Orgeneral Faik Türün, Harp Akademileri Komutanı Orgeneral Suat Aktulga, Kuzey Deniz Saha Komutanı Koramiral Bülent Ulusu, Merkez Komutanı, Hava ve Harp Okulu Komutanı, milletvekili ve senatörlerle, yüksek rütbeli subaylar da hazır bulunmuştur.

  Folklor gösterilerinden sonra Belediye Başkan Yardımcısı Adnan Özet konuşarak, geçit hakkında teknik bilgi vermiştir.

  Daha sonra söz alan Belediye Başkanı Dr. Fahri Atabey, ''Bu şehirde yaşayan 3 milyon aziz İstanbullunun sesi olarak duyurmak istiyorum ki, bugün hizmete konulan bu muhteşem eserin yalnız İstanbul'un ulaşım ve kalkınmasında değil, uygarlık ve kıtalar ulaşım tarihinde de yeri olacaktır.'' demiştir.

  Geçidin sadece Türkiye'de değil dünyanın birinci sırasındaki yol bağlantılarından biri olduğunu söyleyen Atabey, yakında 150 dükkanlı çarşı, 500 taşıtlık iki katlı garajın da hizmete açılacağını bildirmiştir.


(1972 yılında Reşat Altın 373 liraya satılıyormuş.)


Hürriyet Gazetesi 31 Ocak 1972



Abdullah Kutalmış MIZRAK/Emlakkulisi.com