Emlakta Nostalji

1972 yılında Şerifler Yalısı müze olacakmış!

1972 yılında Emirgan'daki, Şerifler Yalısı ''Boğaz Müzesi'' olacakmış. Yalıda sanat ve tarih yönünden Boğaziçi ile ilgili eserler sergilenecekmiş ve Boğaziçi'ni araştıran bir de enstitü kurulacakmış.



''ŞERİFLER YALISI'' MÜZE-OKUL OLUYOR..


  SUAT TÜRKER


  EMİRGAN'daki, tarihi Şerif Yalısı <<Boğaz Müzesi>> olarak hazırlanmaktadır. Bu amaçla restore edilen yalıda sanat ve tarih yönünden Boğaziçi ile ilgili eserler sergilenecektir.

  Müzede ayrıca, Boğaziçi uygarlığını araştıran bir de enstitü kurulacaktır.

  Uzun süreden beri devam eden restorasyon tamamlanmak üzere 




dir. Müze yetkilileri bu konuda şu bilgiyi vermektedir:

 

<<Boğaziçi Türk sanat ve tarihinde önemli yer tutmaktadır. Ancak, asırların getirdiği değerli sanat eserleri zamanla kaybolmaktadır. Örneğin, Boğaz'ın en büyük tarihi yalıları olan yalılar teker teker ortadan kalkmaktadır. Biz her devri aksettirecek şekilde fotoğraf, gravür ve tabloları müzede sergileyeceğiz. Ayrıca şairlerimizin, bestekarlarımızın, edebiyatçılarımızın eserleri de burada yer alacaktır. Gelecek nesillere, yılların kaybedemeyeceği bir Boğaziçi kültürü vermek istedik. Yalı ve müştemilatının arkasındaki arsayı da satın aldık. Burada a yapılacak yeni binalarla müzeyi genişletmek mümkün olacaktır.>>


  Şerifler Yalısı adıyla anılan tarihi yalı 1635 yılında, 4. Murat Revan seferinden dönerken Emir'in oğlu Güne'yi de beraberinde getirmiştir. Emir Güne'ye karşı bir sempati duyan Padişah, Şerifler Yalısı'nı haremiyle birlikte genç Emir'e hediye etmiştir. 4. Murat zaman zaman bu yalıya giderek Emir'le sohbet etmiş ve bülbül dinlemiştir. Emir Güne'nin şöhreti halk arasında da yayılmış ve bu semt daha sonra Emirgan şeklini almıştır. Restore sırasında hareme ait bazı kalıntılar bulunmuştur. Tavan süslemeleri de kazındıkça altından 17. asıra ait orjinal Türk motifleri çıkmaktadır.


Milliyet Gazetesi 2 Mart 1972



Abdullah Kutalmış MIZRAK/Emlakkulisi.com