1975 yılında 10 milyonluk İstanbul'un yeni projesi hazırlanıyormuş!
1975 yılında metropol olma yolunda giden, 10 milyon nüfusa sahip İstanbul'un yeni projesi hazırlanıyormuş. İstanbul Belediyesi, 25 yılda kentleşmenin getireceği sorunları çözümlenemez boyutlara ulaşmadan, planlayarak yön verecekmiş.
İstanbul metropol şehir olacak
10 milyonluk İstanbul'un yeni projesi hazırlanıyor
YENİ YERLEŞİM VE SANAYİ MERKEZLERİ YİRMİ YIL İÇİNDE TAMAMLANACAK
İSTANBUL-AFŞİN YİĞİTKESEN
İstanbul ve çevresinin gelecekte idare, yasal ve sosyo ekonomik boyutlar içinde yer alacağı model tespiti için İstanbul Büyük Nazım Bürosu tarafından yürütülen çalışmalar hakkında Vali Namık Kemal Şentürk ile Belediye Başkanı Ahmet İsvan hazırlanan ''Yeni İstanbul Projesi''nin gerçekleşiminde devlet ve belediyenin kendisine düşeni yapacağını açıklamıştır.
Dünya Bankası tarafından seçilen 10 örnek şehirlerden biri olan İstanbul'un ''Şehirleşme Projesi'' 1975 - 1995 yılları arasında yılları arasında 20 yıllık bir planla-
ma döneminde tamamlanacak, bu arada uygulama kredisi de alınabilecektir. Öğrenildiğine göre proje çalışmalarında sosyo-ekonomik boyutlar, nüfus yerleşim noktaları tespiti ile ''Büyük Şehir Hizmeti Birliği'' tasarıları esas teşkil etmektedir. Buna göre, şehirleşmede, nüfusun belli başlı bazı büyük merkezlerde toplanması yerine bölge üsleri ve ekonomik güçlü yöreler doğması planlanmaktadır. Bu arada, arazi kullanış modeli çalışmaları ve genel yerleşme ve kullanış biçimlerini ortaya koyacaktır.
İlk olarak İstanbul Belediyesi ile 32 çevre belediyesi arasında düşünülen ''Metropol Hizmet Birliği'' modeli sonra da bölgede yaygınlaşabilecek, bu suretle de daha iyi bir kamu yönetimi ve hizmeti sağlanmasına çalışılacaktır.
''SANAYİ VE TİCARET İÇİN ÇEVREDE CAZİBE NOKTALARI YARATILMALIDIR''
Konu ile ilgili görüşlerini ve bu yoldaki çalışmaları açıklayan İstanbul Valisi Namık Kemal Şentürk, ''Bugün İstanbul demek Türkiye demektir. Bu bakımdan İstanbul ve çevresinde sosyo-ekonomik bir yığılma vardır. Ancak 2 bin yılının İstanbul'u ne olacaktır? Nazım plan çalışmaları bu amaçlara hedef tutulmuştur. İstanbul'a yapılacak her proje Türkiye'ye yapılmış anlamına gelir. İstanbul sanayi bakımından bugün meşbu hale gelmiştir. Artık çevrede sanayi ve ticaret için yeni cazibe noktaları, peykler yaratılmalıdır.'' demiş, devletçe her türlü yardım ve kolaylığın sağlanacağını belirtilmiştir.
''25 YIL SONRAKİ İSTANBUL''
Belediye Başkanı Ahmet İsvan da ''Şehirleşme Projesi'nde belediyenin trafik, alt yapı ve konut yatırımlarında kendine düşeni yapacağını açıklamıştır.
İsvan, metropol alanda bulunan belediyelerin hizmetlerinde bir birlik gerektiği üzerinde de durarak, ''İstanbul Türkiye'nin en hızlı kentleşme olayının cereyan ettiği bir şehirdir. İstanbul'un ilerde karşılaşacağı meseleler tabi ki bugünkülerin çok ötesinde olacaktır. Önümüzdeki 25 yıl içinde çevremize en az 5 milyon yeni vatandaş yerleşecektir. Bu ölçekte bir kentleşmenin getireceği sorunların çözümlenemez boyutlara ulaşmadan, şimdiden planlanarak yön verilmesi gereklidir. Zira sosyal ve ekonomik sorunları da kapsayan bilimsel bir çalışmanın tutacağı ışığa ihtiyacımız gelecekte daha fazla olacaktır. Büyük şehirleşme projesinde belediye kendine düşen sorumluluğu yüklenecektir.'' şeklinde konuşmuştur.
(1975 yılında Reşat Altın 852 liraya satılıyormuş.)
Tercüman Gazetesi 16 Kasım 1975
Abdullah Kutalmış MIZRAK/Emlakkulisi.com