Emlakta Nostalji

1976 yılında İstanbul Belediyesi'nin yerini bilmediği emlakı varmış!

Belediye'nin elinde bulunan emlakın değerlerini tespit etmek ve elde bulunan malların toplamını çıkarmak için bir heyet kurulmuş. Belediye'nin yerini dahi bilmediği emlakı varmış ve tümünün değeri 20 milyar lirayı bulmaktaymış.



Tümünün değeri 20 milyar lira


İstanbul Belediyesi'nin yerini bilmediği emlakı var


  İstanbul Belediyesi'nin elinde bulunan arsa ve binaların değerlerini tespit etmek ve elde bulunan malların toplamını çıkarmak için Belediye Başkan yardımcılarından Mahmut Erdem'in başkanlığında bir heyet kurulmuş ve dünden itibaren çalışmalara başlamıştır.

  İlk olarak Şişli bölgesindeki Belediye malları ele alınmış ve Şişli Belediye Şubesi binasına 5,5 milyon lira değer konmuştur. Aynı şekilde diğer binalar da teker teker değerlendirilecek ve bundan sonra Belediye'nin elindeki arsa ve binaların kesin şekli anlaşılacaktır.

  Hazine malı arsalar üzerinde yapılmış binalara tapu verileceği ve affa uğrayacağı hakkındaki kanunun, birkaç ay sonra yürürlüğe gireceği haberinin duyulması ile özellikle sayfiye yerlerindeki Belediye arsalarına çadır ve barakalar kurulmaya başlanmıştır. Bunların arasında bazı Belediye mensuplarının da bulunduğu iddia edilmiş ve Bakanlıkça araştırmaya geçilmiştir. Bu arada Kağıthane, Büyükdere, Ayazağa ve diğer bazı bölümlerdeki milyarlarca değerdeki arsaların planları çıkartılmış ve Mesken Gecekondu Müdürlüğü tarafından değerlendirilerek durumları hakkında başkanlığa bir rapor verilmiştir.

  Bunun dışında Mahmut Erdem'in başkanlığındaki kurulun yaptığı hesaplara göre, İstanbul Belediyesi'nin bina olarak elindeki emlaki 20 milyarın üstünde tahmin edilmektedir. Bu sayının tespitte daha da artacağı tahmin edilmektedir. Küçük arsaların değerlendirilmesi işi de yine bu heyet tarafından ele alınacak ve belediyenin kullanmayacağı arsalar değerlendirilerek satışa çıkartılacak bu arada bir kısmı da kiraya verilecektir. Kiraya verilenlerin de kiraları artırılacaktır. Kiraya verilenlerin bugünkü rayice göre artırma yapılabilmesi için yerleri, durumları, kullanılma şekilleri birer birer tespit edilecektir. Belediye bunlardan birkaç milyar lira gelir sağlayabileceğini ümit etmektedir.


(1976 yılında Reşat Altın 1.083 liraya satılıyormuş.)


Hürriyet Gazetesi 28 Temmuz 1976



Abdullah Kutalmış MIZRAK/Emlakkulisi.com