Emlakta Nostalji

1977 yılında Boğaziçi Nazım Planı hazırlanıyormuş!

1977 yılında İmar ve İskan Bakanlığı'nın aldığı kararla Boğaziçi Nazım Planı hazırlanıyormuş. Boğaziçi ilk defa planlı bir şekilde dört ayrı bölgeye ayrılmış. 1995 yılına kadar Boğaziçi'ne 211 bin kişi yerleşecekmiş.



NAZIM PLAN HAZIRLANIYOR


BOĞAZİÇİ'NDE 3, İÇ KESİMLERDE 7 KATLI İNŞAATA İZİN VERİLECEK


ERKAN YİĞİT


  Şimdiye kadar herkesin gönlünce kullandığı, bölüşüp paylaştığı Boğaziçi ilk defa olarak planlı bir şekilde bölünmüş ''Sahil Şeridi, öngörüm, gerigörüm, etkileme bölgeleri'' adı altında dört ayrı bölgeye ayrılmıştır.

  İmar ve İskan Bakanlığı'nın aldığı kararla geçen yıl yapımına başlanan ''Boğaziçi Nazım Planı'' ile ilgili çalışmalar hızla ilerlerken, alınan kararlar ve proje uygulamaları, ''Boğaz'ı perişanlıktan'' kurtaracak bir nitelik kazanmıştır.

  Yapımı süren Nazım 




Plana göre Boğaziçi'nin sahil şeridinde 3, iç kesimlerde ise 7 kattan yüksek inşaatların yapılmasına izin verilmeyeceği esası getirilmiştir.

  Öteki üç bölgede de gerekli düzenlemeleri yapmak konusunda yeni kurallar esas alınmıştır.


211 BİN KİŞİ YERLEŞECEK


  Günümüze kadar bir türlü plandan yana nasibini alamayan gecekondular, salaş gazinolar, kömür depoları ve kamyon park yerleri ile dolan emsalsiz Boğaziçi'nde artık, çeşitli oyunlara ve spekülasyona son verecek yeni Nazım Plan, ayrıca bölgenin 1995 yılına kadar olan yerleşim projesini de ihtiva etmektedir.

  Boğaz'ı kurtaracak nitelikteki esaslarla donatılmış Nazım Plan'da gelecek 18 yıl içinde Boğaz'ın iki tarafındaki yerleşme sayısı Anadolu Yakası'nda 66 bin, Rumeli Yakası'nda ise 145 bin olarak göstermiştir.

  Büronun çalışması ''1/5 bin'' ölçekli bir Nazım Plan esası üzerinde yürütülürken, özellikle son yıllarda çeşitli Boğaz semtlerinde artan depolar ve fabrikalar konusunda da yasaklamalar getirmekte, mevcutların da tasfiyesini öngörmektedir.

  Nazım Plan Bürosu Başkanı Mimar Mühendis Kutlu Güzelsu, ''Boğaziçi'ni kurtaracak plan ve proje hakkında, ''Planın getireceği birçok esas yanında diğer bütün tarihi ve tabi değerlerin korunması ve özellikle yeşil alanların bakım ve çoğalması amaçlanmıştır'' demiş ve yeni bölgeleri şu şekilde tanıtmıştır:


  Sahil Şeridi: ''Boğaziçi'nin en önemli tarihi mirası yalılara sahiptir. Plan bu yalılar dizisi ve yeni yapılacak inşaatlara ait hükümleri getiriyor..''


  Öngörüm Bölgesi: ''Boğaziçi su sathıyla birlikte her iki yakadan Boğaziçi'nin görülebilen iç mekan yamaçlarının, ön plandaki üst çizgileriyle sınırladığı alandır. Tarihi köy yerleşmeleri, tabi değerler çoğunlukla bu bölgededir.''

  

  Gerigörüm Bölgesi: ''Boğaziçi iş mekanına derinlik veren ve arka plandaki üst çizgilerle sınırlanan bölgedir.'' 

  

  Etkileme Bölgesi: ''Boğaziçi görünüm alanı dışında kalan alanlardır. Bu etkilenme bölgeleri de şehir merkezine bağımlı ve kırsal alana bağımlı diye iki gruba ayrılıyor.'' 


Tercüman Gazetesi 13 Nisan 1977



Abdullah Kutalmış MIZRAK/Emlakkulisi.com