Emlakta Nostalji

1980 yılında Haydarpaşa Lisesi çökmeye terk edilmiş!

1980 yılında tarihi Haydarpaşa Lisesi binası çökmeye terk edilmiş. Bugün kampüs binası olarak kullanılan tarihi binadaki 40 bin camın 30 bini kırıkmış. Tarihi binanın sol tarafı tamamıyla hizmete kapatılmış.



Yazık değil mi?


İyice harap hale gelen yapının bir bölümü kapatıldı. Binadaki 40 bin camın 30 bini kırık...


  Haydarpaşa Lisesi çökmeye terk edildi


  Bu yıl yatılı kısmı da kapatılan okulda önümüzdeki ders yılında ders yılında ders yapılıp yapılmayacağı belli değil...

  

  HAYDARPAŞA Lisesi'nin bulunduğu tarihi bina 78 yaşına girdi ve Milli Eğitim Bakanlığı tarafından ölüme terk edildi.

  Kurulduğu günden beri çeşitli hizmetlere yuva olmuş ve 1934 yılından itibaren de eğitim alanında, on binlerce gencin yetişmesinde hizmet vermiş bulunan binanın sol tarafı tamamıyla hizmete kapatıldı.

  1980 yılında yatılı öğrenci kısmı da lağvedilen okulda önümüzdeki ders yılında eğitim yapılıp yapılamayacağı da belli değil.

  Okulun son durumu ile ilgili olarak bilgi veren Müdür Necati Dal şunları söyledi:

  ''Bu tarihi bina, çökmeye terk edilmiş bulunmaktadır. Onarımı için başvuruda bulunan müdürlerin ve son olarak benim hazırladığım raporlara hiç bir cevap verilmedi. Binanın çatısı çökmek üzeredir. Yağışlı havalarda bina su dolmaktadır. Kaloriferler ısıtıcı olmaktan uzaktır. Öğretmen ve öğrenciler geçtiğimiz ders yılında kış aylarını paltolu ders yaparak geçirdiler. Elimizde bir kuruş ödenek yoktur. Tükenmez kalem alacak paramız bile yoktur. 15 yıldan bu yana okula el sürülmemiş. Çocukları biraz olsun ısıtabilmek amacı ile okulun gittikçe haraplaşan bölümü tamamıyla iptal edilerek kapattık.''

  Haydarpaşa açılarında infilak eden tankerin patlaması sırasında camları kırılan Haydarpaşa Lise binasındaki 40 bin parça camdan yaklaşık 30 bininin yerine takılamadığını belirten müdür konuşmasına şöyle devam etti:

  ''Bu işin Milli Eğitim Bakanlığı bütçesi ile olacağını sanmıyorum. Sadece çatı onarımı için 36 milyon lira keşif yapıldı. Ama bu para bugün değişebilir. Artabilir. Elektrik tesisatı da, kalorifer düzeni de yenilenmeyi bekliyor.''

  Müdürün yaptığı açıklamaya göre, tarihi binanın durumu ''Eski Eserler''e de bildirildi ama ilgi gösterilmedi.

  Bugünkü koşullarda, onarıldığı zaman 5 bin öğrenciyi rahatlıkla eğitim konusunda barındırabilecek kapasitedeki bu tarihi okulun ölüme terk edilişi, yüz binleri bulan öğrenciler ve mezunlar arasında büyük üzüntü yarattı.


(1980 yılında Reşat Altın 11.448 liraya satılıyormuş.)


Hürriyet Gazetesi 10 Haziran 1980



Abdullah Kutalmış MIZRAK/Emlakkulisi.com