Emlakta Nostalji

1981 yılında İstanbul, Balkanlar'ın en büyük belediyesine sahip olmuş!

1981 yılında Milli Güvenlik Konseyi'nin 34 numaralı bildirisi uyarınca yapılan birleştirme sonucu İstanbul Belediyesi'nde çalışanların sayısı 40 bin 218'e yükselmiş, Belediye sınırları içindeki kentin alanı ise 100 bin hektara çıkmış.



Çevre belediyelerden 25'i, köylerden 22'si birleştirildi


İstanbul, Balkanlar'ın en büyük belediyesine sahip oldu


İstanbul Belediyesi'nde çalışanların sayısı 40.218'e, ödenen maaş toplamı ayda 311.5 milyona yükseldi.


Belediye bütçesi 23 milyar 270 milyon 630 bin liraya çıktı



  ÇEVRE belediyelerden 25'i, köylerden 22'si birleştirilince İstanbul, Balkanlar'ın en büyük belediyesine sahip olmuştur.

  

  Milli Güvenlik Konseyi'nin 34 numaralı bildirisi uyarınca yapılan birleştirme sonucu, İstanbul Belediyesi'nde çalışanların sayısı 40 bin 218'e, çalışanlara ödenen maaş toplamı ayda 311 milyon 400 bin liraya, Belediye sınırları içindeki kentin alanı 100 bin hektara, bir ucundan öteki ucuna olan uzunluğu 90 kilometreye, bütçesi de 23 milyar 270 milyon 630 bin 962 liraya çıkmıştır.

  İstanbul Belediye Başkanı Korgeneral İsmail Hakkı Akansel, ''Belediye'nin büyümesinden kaynaklanan sorunlar olduğunu, ancak bunların zamanla sıfıra indirileceğini'' belirtmiş, şunları söylemiştir:


  27 bin hektardan 100 bin hektara


  ''İstanbul civarındaki 25 müstakil belediye, 9 şube müdürlüğü halinde İstanbul'a bağlandı. Böylece 14 şubesi olan İstanbul Belediyesi 23 şubeli oldu. Bunlara ilaveten çevredeki 22 köy de lağvedilerek, mahalleler halinde İstanbul'a bağlandı. Bu nedenle İstanbul Belediyesi'nin bir ucundan öteki ucuna olan uzunluğu 60 kilometreden 90 kilometreye, oturduğu alan da 27 bin hektardan 100 bin hektara ulaştı.

  İstanbul Belediyesi'nin bu şekilde büyümesi üzerine faaliyetlerin takip ve kontrolünü kolaylaştırmak üzere 1930 yılında çıkarılan Belediyeler Kanunu'nda özellikle büyük şehirler için bazı düzenlemeler yapılması gereği duyulmuştur. Belediye şube müdürlerine harcama yetkisi verilmesi ve bazı karar organları işe donatılması, belediyenin bölgelere ayrılması gibi... Bu hususta çalışmalara başladık.

  Daha önce bütçesi 18 milyar olan Belediyemiz geçirdiği aşama nedeni ile bütçe olarak da büyüdü. Yeni bütçemiz 23 milyar 270 milyon 630 bin 962 lira olarak bağlandı.

  Daha önce İstanbul Belediyesi'nde 7 bin 683 memur, 25 bin 594 işçi çalışmaktaydı. Birleşme sonunda memur sayısı 9 bin 665'e, işçi sayısı da 30 bin 553'e çıkarak toplam 40 bin 218'e ulaştı.

  Çalışanlar sayısının artması sonucu, ödediğimiz maaş miktarı da 1980 yılı itibari ile ayda 178 milyon liradan, 311 milyon 400 bin liraya çıktı.''


  Birleşmenin sorun ve yararları


  İstanbul Belediye Başkanı Korgeneral İsmail Hakkı Akansel, çevre belediyeler işe birleşmeden dolayı bazı aksamalar görüldüğünü de belirtmiş ve daha sonra şunları söylemiştir:

  ''Elbette her yeni uygulamanın bazı zorlukları olacaktır. Ve olmuştur. Hatta bu yüzden hizmetlerde bazı aksamalar görülmektedir. Ancak, intibak devresi geçirildikten sonra, İstanbul Belediye bir bütün olarak tüm hizmetlerde beraberlik sağlayacaktır.

  Artık her belediye ya da köy ayrı bir imar yönetmeliği uygulanmayacak, İstanbul ana belediyesinin imar yönetmeliği esas olacaktır. 

  Örneğin: Yeni Levent'ten İstinye Kavşağı'na kadar olan Boğaz yolunda sağ taraf Beşiktaş Belediyesi'ne, sol taraf Ayazağa Köyü'ne dahil olduğundan, bir tarafta yapılan bir inşaat için İstanbul Belediyesi ile ilgili mevzuatlar uygulanıp, 4-5 katlı bina yüksekliği hakkı tanırken, sol tarafta muhtarın müsaadesi ile 7-8 katlı binalar yapılabilmekteydi. Ayrıca, hizmetler de birleştirilecektir. Yani, bir belediye içinde başlayan, ancak sınıra gelince duran kanalizasyon hizmeti gerektiği yere kadar devam edecektir. Yine değişik belediye mevzuatı (tarifeler dahil) birleştirilmiş olacak, bu uygulamanın sonuçları yakında hissedilecektir.''




Milliyet Gazetesi 12 Mayıs 1981



Abdullah Kutalmış MIZRAK/Emlakkulisi.com