1981 yılında İstanbul'a her yıl 40 bin aile geliyormuş!
1981 yılında Siyasi ve Sosyal Araştırma Vakfı'nın düzenlediği İstanbul Sempozyumu'nda İstanbul'un kaldıramayacağı nüfusa ulaştığı belirtilmiş. İstanbul'a gelen 40 bin ailenin 15-20 bini yasal yapılar da 20-25 bini ise gecekondularda oturuyormuş.
İstanbul'a her yıl 40 bin yeni aile geliyor
SİSAV'ın düzenlediği İstanbul Sempozyumu'nda İstanbul'un kaldıramayacağı bir nüfusa ulaştığı belirtildi. Trafik sorununa tek bir kuruluşun sahip çıkması önerildi. Sempozyuma bugün de devam edilecek.
İSTANBUL'un sorunlarına çözüm yolları aramak amacıyla düzenlenen ''İstanbul Sempozyumu'' dün Tarabya Oteli'nde başlandı.
Kısa adı SİSAV olan Siyasi ve Sosyal Araştırmalar Vakfı'nca düzenlenen toplantıya İmar ve İskan Bakanı Dr. Şerif Tüten, İstanbul Valisi Nevzat Ayaz, Belediye Bakanı
Turizm ve Tanıtma Bakanlığı Müsteşarı ile çok sayıda bilim adamı ve kalabalık bir izleyici topluluğu katıldı.
Bakan Şerif Tüten, yaptığı konuşmada sempozyumda ele alınacak konuların planlama çalışmalarına ışık tutacağını kaydederek, ''İstanbul metropoliteni ve Marmara Bölgesi gelişmesinin ülkenin kalkınma düzeni içinde bütünleşmesi doğal, tarihi ve kültürel değerlerin korunması, konut üretiminin programlanması, problemli alanların düzenlenmesi yanı sıra sanayileşmeden turizme, taşımacılığa kadar birçok konuda düzenleme çalışmaları yapılacaktır'' dedi.
Sempozyumda görüşünü açıklayan İstanbul Valisi Nevzat Ayaz da ''Her yıl asgari 40 bin yeni aile İstanbul nüfusuna katılmaktadır. 15-20 bin civarında yasal yapılar yanında 20-25 bin aile gecekondulaşma imkanı bulmaktadır.'' dedi. Vali Ayaz İstanbul kentinin yönetimini yeni düzene bağlama çalışmalarının başladığını da ifade etti.
SİSAV Yönetim Kurulu Bakanı Prof. Menduh Yaşa'da yaptığı konuşmada, ''Kırsal alanda yaşamanın cazibesini arttırıcı gelişme modeli uygulanmadıkça şehirleşme hızını yavaşlatmak ve sorunlarla başa çıkmak mümkün değildir'' dedi. Turizm ve Tanıtma Bakanlığı Müsteşarı Kemal Baydaş, İstanbul'un Türkiye turizmi içinde çok önemli bir yer tuttuğunu ve şehrin Bakanlığı'nca da öncelikli turizm şehri olarak kabul edildiğini söyleyerek, ''Bu nedenle, Bakanlığımızın 1982 yılı yatırım ödeneği olan 5.1 milyar liranın 1.2 milyarı İstanbul'a ayrılmıştır.'' şeklinde konuştu.
İstanbul'da günlük yaşamda karşılaşılan ve pek çok İstanbullunun artık normal karşıladığı çeşitli kent sorunlarına değinilen sempozyumda bir tebliğ sunan İTÜ Mimarlık Fakültesi profesörlerinden Ahmet Keskin kent içi ulaşım ve trafik keşmekeşiyle ilgili olarak İstanbul trafiğine tek bir kuruluşun sahip çıkmasını önerdi.
İstanbul'un sorunlarına çözüm yolları aramak ve metropoliten çalışmalarına olumlu katkılarda bulunmak amacıyla SİSAV tarafından düzenlene sempozyum Tarabya Oteli'nde çalışmalarına bugün de devam edecek.
Hürriyet Gazetesi 21 Kasım 1981
Abdullah Kutalmış MIZRAK/Emlakkulisi.com