1981 yılında Kadıköy ve çevresi SİT bölgesi ilan edilmiş!
1981 yılında Anıtlar Yüksek Kurulu, Kadıköy ile birlikte 10 semti SİT bölgesi ilan etmiş. Kadıköy'de çevresinde yeşil ve tarihi kalıntı olan arsaya 3 kattan yüksek bina yapılamayacakmış.
KADIKÖY VE ÇEVRESİ SİT BÖLGESİ İLAN EDİLDİ
ÇEVRESİNDE YEŞİL VE TARİHİ KALINTI OLAN ARSAYA 3 KATTAN YÜKSEK BİNA YAPILAMAYACAK
Haydarpaşa'dan Kurbağalıdere'ye kadar olan bölgede karardan önce alınan inşaat ruhsatları yeni koşullara göre değiştirilecek.
İnşaatı süren veya tamamlandığı halde iskan izni alınmamış fazla katları ''kaçak kat'' sayılacak.
ANITLAR Yüksek Kurulu, 1981 yılı son toplantısında Haydarpaşa, Rasimpaşa, Osmanağa, Söğütlüçeşme, Kadıköy, Mühürdar, Caferağa, Bahariye, Moda ve Kurbağalıdere'nin Marmara'ya döküldüğü yerden Bağdat Caddesi'ne dek uzanan bölümü SİT bölgesi (korumaya muhtaç alan) ilan edilmiştir. Bu nedenler, adı geçen semtlerin mevcut imar planları ve yönetmelikleri iptal edilmiştir.
Anıtlar Yüksek Kurulu'nun 12853 sayılı kararı uyarınca SİT bölgesi ilan edilen ve Kadıköy ile birlikte 10 semti içine alan 1-53 paftaları üzerinde bundan böyle 3 kattan yüksek yapı yapılamayacaktır. Arsa sahiplerince, Anıtlar Yüksek Kurulu kararından önce alınan 3 kattan fazla katlı yapıların inşaat ruhsatları ise, karar doğrultusunda yenilenecektir. Bu arada, inşaatı süren ya da tamamlanmış, ancak belediyece oturma izni verilmemiş binaların fazla katları da ''kaçak kat'' sayılacaktır.
KOŞULLU HAK TANINDI
Anıtlar Yüksek Kurulu'nun kararı, Kadıköy ve yöresinde yapılabilecek çok katlı yapılara da koşullu izin vermektedir. Karara göre, çok katlı yapı yapılacak arsa üzerinde, arsanın çevresinde ya da yakınında yeşil alan, tarihi kalıntı ve korunmaya muhtaç sivil mimarlık örneği bulunmayacaktır. Eğer arsa, Anıtlar Yüksek Kurulu kararı doğrultusunda, üzerinde çok katlı yapı yapmaya elverişli ise bu kez de arsa çevresindeki yapılardan daha yüksek yapı yapılmayacaktır.
Ayrıca İstanbul Belediyesi SİT bölgesi ilan edilen Kadıköy ve yöresi için, SİT kararları doğrultusunda ''Kadıköy Koruma Planı''nı hazırlamaya başlamıştır.
Bu plan hazırlanana dek Anıtlar Yüksek Kurulu'nun Kadıköy 1-53 paftaları, kentsel SİT alanları koruma ve geliştirme plan yönetmeliğinin ana hatları esas alınarak, Kadıköy ve yöresine ruhsatı verilecek ve ruhsat verilirken de kurulun görüşü alınacaktır.
1000 TARİHİ YAPI
Bu arada, Anıtlar Yüksek Kurulu uzmanları, Kadıköy ve yöresinde yaptıkları çalışma sonunda, korumaya değer 1000 tane tarihi eser ve sivil mimarlık örneği saptamıştır. Bu eserler, eski eserler envanterine işlenecek ve sürekli koruma altında tutulacaktır.
Milliyet Gazetesi 5 Aralık 1981
Abdullah Kutalmış MIZRAK/Emlakkulisi.com