Emlakta Nostalji

1981 yılında Kurbağalıdere'yi temizlemek için harekete geçilmiş!

1981 yılında çevresinde 15 bin evin bulunduğu Kurbağalıdere'yi temizlemek için harekete geçilmiş. Aynı zamanda Divanyolu'nun kenarında bulunan, Bizans döneminden kalma taş kalıntılarının da restore edilmesi için yerleri değiştirilmiş.



Kurbağalıdere'yi temizlemek için harekete geçildi, Beyazıt'taki tarihi taşlar temizleniyor


Şehrin yüzü gözü açılıyor


  UZUN yıllardan beri bir türlü temizlenemeyen ve çevresinde oturanların sağlığını tehdit eden Kurbağalıdere'nin temizlenmesi sorunu ele alındı. Temizlenme sorununun ne şekilde çözümleneceğini görüşmek üzere geçen hafta Kadıköy Belediye Şube Müdürlüğü'nde bir toplantı düzenlendi. İlgililer toplantıda bugünkü durumu saptadıktan sonra, temizlemenin ne şekilde ve ne kadar zamanda gerçekleştirileceğini bir plan dahilinde saptayacaklar.

  Verilen bilgiye göre, Kurbağalıdere'nin temizlenmesi planı yanında mali yönü de ele alınacak ve bu işin gerçekleşmesi için İmar İskan Bakanlığı ile Bayındırlık Bakanlığı'ndan gerekli yardımın sağlanması yönüne gidilecek.

  Bir süre önce, çevre yolunun düzenlenmesi ile Kurbağalıdere'nin yönleri değiştirilmiş, ancak temizlik sağlanmadığı için istenilen sonuca varılamamıştı. Ortalama bir hesapla 15 binden fazla evin bulunduğu bu bölgede hemen hemen vatandaşlar, sağlıklarının tehdidi ile karşı karşıya bulunuyorlar. Bu konuda Kurbağalıdere çevresinde oturanlar şunları söylediler:

  ''Ne bahçede oturma olanağına sahibiz, ne de kapı pencere açabiliyoruz. Yıllar yılı bu derdin içindeyiz. Fakat, bir sonuç alınamıyor. Şimdiye kadar kaç defa Kurbağalıdere'nin temizleneceği haberi duyuldu. Artık böyle bilgiler bizde bir heyecan uyandırmıyor. Adeta bir masal niteliği taşıyor bu söylentiler. Fakat şimdiki girişimden ümitli bulunuyoruz. Planın bir an önce hazırlanmasını belediyenin de teşebbüse geçerek hiç olmazsa bölüm bölüm ele alınmasına yine de razıyız. Bize düşen görevleri de yapma arzusundayız. Belediyenin uygun göreceği biçimde katkıda da bulunmaya hazırız. Yeter ki, bu müzmin dertten kurtulalım.

  Öte yandan Divan Yolu Caddesi'nin kenarında bulunan ve eski Fakülte durağı ile Beyazıt durağına kadar uzanan bölgede yer alan tarihi taş kalıntılarının büyük bir kısmının onarım amacıyla yerleri değiştiriliyor.

  Arkeoloji Müzesi'nin girişimleriyle başlatılan çalışmalarda kalıntılara eski nitelikleri kazandırılacak. Taşların büyük bir kısmı yakındaki bir alanda toplanarak onarılırken İmparator Teodosius'un 4. yy'da yaptırdığı Tak'ın parçaları da orjinal yerlerinde korunarak restore edilecek.


Hürriyet Gazetesi 1 Mayıs 1981


Abdullah Kutalmış MIZRAK/Emlakkulisi.com