Emlakta Nostalji

1982 yılında Boğaziçi Köprüsü satılacakmış!

1982 yılında Boğaziçi Köprüsü yurt dışındaki işçilere döviz karşılığı satılacakmış. Köprü için anonim şirketi kurulacakmış ve hisse senetlerinin yüzde 49'u satılacakmış. Elde edilen gelirle İkinci Boğaz Köprüsü'nün finansmanı sağlanmış olacakmış.



Yurtdışındaki işçilere döviz karşılığı hisse senetleri verilecek


Boğaz Köprüsü satılıyor


Açılışından bu yanan 22 milyar lira civarında gelir sağlayan köprü için Anonim Şirket kurulacak ve hisse senetlerinin yüzde 49'u satılacak.

  

Böylece yurt dışındaki işçi tasarrufları yurda çekileceği gibi, ikinci Boğaz Köprüsü'nün finansmanı sağlanmış olacak. Devlet Bakanı Özgüneş ''Bu konudaki çalışmalar sürüyor'' dedi.


Kemal Bağlum


  ANKARA, (Hürriyet) - Karakaya Barajı'ndan sonra, İstanbul Boğaz Köprüsü'nün yurtdışında çalışan işçilere döviz karşılığında satılması konusunda çalışmalara başlandı.

  Devlet Bakanı Mehmet Özgüneş, ''Boğaz Köprüsü'nün satılması için çalışmalar yapıldığını'' belirterek, tek köprünün ihtiyacı karşılamadığını söyledi. Boğaz üzerine ikinci bir geçidin




inşası için karşılaşılan finansman güçlüklerini halletmek ve yurtdışındaki işçilerimizin tasarruflarını ülkemize kaydırmak amacıyla, ''Boğaz Köprüsü''nün bir ''anonim şirket'' haline getirilip, çıkartılacak hisse senetlerinin yüzde 49'unun yurt dışında çalışan işçilere döviz karşılığı satılması ele alındı.

  Hükümet içinde de destek bulan bu öneri üzerinde gerekli çalışmalara başlandı. Hükümet bu konuda olumlu bir karar aldığı takdirde ilk aşamada Boğaz Köprüsü'nün değeri saptanacak. Bu değer üzerinden hisse senetleri hazırlanacak, hisse senetlerinin yüzde 49'u yurt dışında çalışan işçilere döviz karşılığı satılacak. 

  Böylece devlet, bir taraftan yurt dışındaki işçi birikimlerinin yurda aktarılmasını sağlarken, öte yandan Boğaz üzerinde ikinci köprü için ihtiyaç duyulan kredi kendiliğinden sağlanmış olacak.

  Öte yandan Boğaz Köprüsü'nden, açılışından 30 Haziran 1981'e kadar 181 milyondan fazla vasıta geçtiği anlaşıldı. Bu vasıtaların geçişinden de 18 milyara yakın gelir sağlandı.

  Dünyada buna benzer işletmeler olarak New York'u, Washington'a bağlayan anayol üzerindeki (Turnepike) Menhattan Köprüsü ile San Francisco'yu Berkeley'e bağlayan Goldangate Bridge örnek gösteriliyor.

  Bu konuda bilgisine başvurduğumuz Devlet Bakanı Mehmet Özgüneş Hürriyet'e şu bilgiyi verdi:

  ''Kar getiren Boğaz Köprüsü'nün yurt dışındaki işçilere döviz karşılığı satılarak yeni bir köprünün yapılması için çalışmalar yapılıyor.''

  Özgüneş, Karakaya Barajı için de aynı yolda çalışmaların sürdürüldüğünü, ancak bunun daha uzun zaman alacağını belirtti.


(1982 yılında Reşat Altın 14.548 liraya satılıyormuş.)


Hürriyet Gazetesi 29 Nisan 1982



Abdullah Kutalmış MIZRAK/Emlakkulisi.com