Emlakta Nostalji

1982 yılında Boğaziçi'nde yeni inşaat yasaklanmış!

1982 yılında Devlet Başkanı Kenan Evren, Boğaziçi'nin mevcut görünümden kurtarılarak yeniden düzenlenmesini istemiş. Vilayet'te yapılan toplantıda, 15 bin hektarlık Boğaziçi'nde yeni inşaat yapılmaması ve bazı arsaların kamulaştırılması kararı alınmış.



Yeni düzenleme için bazı arsalar kamulaştırılacak


 Boğaziçi'nde yeni inşaat yasaklandı


 Belediye bundan böyle Boğaziçi'nde hiçbir inşaata ruhsat vermeyecek.


  İSTANBUL Boğaziçi'nde yeni inşaat yapılması yasaklandı. Boğaziçi'nde inşaat için hazır duruma getirilmiş bazı arsalar da kamulaştırılacak. 

  Devlet Başkanı Orgeneral Kenan Evren'in isteği üzerine, Başbakan Bülend Ulusu, İstanbul Valiliği'ne bir yazı göndererek, ''Boğaziçi'nin bugünkü durumdan kurtarılarak yeniden düzenlenmesini'' istedi.

  1. Ordu ve İstanbul Sıkıyönetim Komutanı Orgeneral Haydar Saltık başkanlığında Vilayet'te yapılan Koordinasyon Kurulu toplantısında Boğaziçi'nin bugünkü durumu ele alındı ve Boğaziçi'nde kötü yapılanmanın derhal durdurulması için, 15 bin hektarlık Boğaziçi'ni oluşturan Beşiktaş, Beykoz, Sarıyer ve Üsküdar ilçelerinde ilk önlem olarak inşaat yapılmaması ve parsel işlemleri tamamlanmış bazı arsaların kamulaştırılması kararlaştırıldı. 


  Bundan sonra neler olacak


  Verilen bilgiye göre, Harita Genel Müdürlüğü tarafından kısa bir süre önce çekilen hava fotoğraflarından yararlanılarak, ''Boğaziçi Genel Durum Planı'' yapılmaya başlandı. Uzmanlar bu plana göre, Boğaziçi'nin alacağı yeni biçimi belirleyecekler. 

  Boğaziçi'nde yeni biçim verilirken, turizm amaçlı devlet yatırımları dışında, hiçbir konut ya da tesis inşaatına izin verilmeyecek.

  Boğaziçi'nin değişik bölgelerinde bulunan ve toplam yüzölçümü 1000 hektara oluşan kırsal alan 1983 yılından itibaren ağaçlandırılacak, ağaçlık alanlar ise halkın piknik yapıp, dinlenebileceği duruma dönüştürülecek.

  Boğaziçi'nin her iki yakasında




bulunan çevreyi kirletici ve genel görünümü bozucu tüm tesisler kapatılacak, Anadolu Yakası'ndaki petrol depolama tesisleri ise Kartal bölgesinde uygun bir yere taşınacak. 

  Belediye, Boğaziçi bölgesinde artık inşaat ruhsatı vermeyecek, öncelikle Çamlıca Tepesi eteklerindeki parselizasyon işlemi tamamlanmış arsalar 200 milyon lira karşılığında kamulaştırılacak, kamulaştırılacak başka arsalar ya da kamulaştırılarak açık alan durumuna getirilecek yerleşik alanlar ise daha sonra belirlenecek.

  Ayrıca Boğaziçi'ni kurtarma çalışmalarının engelsiz sürdürülmesi için gerek duyulacak her türlü yasa çıkarılacak.


(1982 yılında Reşat Altın 14 bin 548 liraya satılıyormuş.)


Milliyet Gazetesi 9 Ekim 1982



Abdullah Kutalmış MIZRAK/Emlakkulisi.com