Emlakta Nostalji

1982 yılında metro, tüp geçit ve 2. Boğaziçi Köprüsü için 230 milyar gerekliymiş!

1983 yılında İstanbul Metrosu, tüp geçit ve 2. Boğaziçi Köprüsü'nün inşası için 230 milyar liralık yatırım gerekiyormuş. İstanbul'dan alınan 85 milyar liralık gelir vergisinin 3 katı harcamayla bu üç proje yapılabilirmiş.



İstanbul'a metro tüp yol ve 2. Boğaziçi köprüsü için 230 milyar gerekli


DPT metro için doğrudan kaynak sağlanmasına karşı çıkıyor. Tüp demir yolu yapımının hazırlanmakta olan kalkınma planında olup, olmayacağı ise belirsiz. Ancak 2. Boğaziçi Köprüsü yapımına kesin gözüyle bakılıyor.


  İSTANBUL'un gündemindeki metro, tüp demiryolu ve 2. Boğaziçi Köprüsü 230 milyar liralık yatırım gerektiriyor. Yani İstanbul'daki 14 bin 781 kuruma bu yıl tahakkuk ettirilen, 85 milyar lira gelir vergisinin 3 katı bir harcamayla, Yenikapı - Ayazağa arasına 14 kilometre uzunluğunda bir metro Yenikapı - Söğütlüçeşme arasında tüp demiryolu ve Baltalimanı - Küçük Kanlıca koyu arasına da 2. Boğaziçi köprüsü yapılabilecektir. 


Metro Yapımı 


  Devlet Planlama Teşkilatı, ihale aşamasında olan İstanbul metrosuna, devletin doğrudan kaynak sağlamasına karşı çıkıyor. Planlamaya göre, metronun ihalesini, yapımı sırasında denetimini ve işletmesini belediye üstlenmeli, devlet de İstanbul Belediyesine bu amaçla parasal yardım sağlamalı, Belediye ise bu uygulamanın kendisini dar boğazlara düşüreceği kuşkusunu taşıyor ve metronun doğrudan devlet eliyle yapılmasını, işleticiliğini de, şehir hattı vapurları, İETT otobüsleri ile banliyö trenlerini çatısı altında toplayarak oluşturacak bir toplutaşım genel müdürlüğüne verilmesini öneriyor. Bu nedenle de yaklaşık 100 milyar liralık bir yatırım gerektiren metro konusu halen boşlukta bulunuyor.


Yol yapımı 

  

  Kısa adı AID olan, Amerika Birleşik Devletleri Uluslararası Kalkınma Teşkilatı'nın verdiği 250 bin dolar hibe kredi ve Bayındırlık Bakanlığı'nın sağladığı 27 milyon 880 bin lira ödenekle, hibe kredi ve Bayındırlık Bakanlığı'nın sağladığı 27 milyon 880 bin lira ödenekle, De leuw Cather, Svardrup and Parcel adlı Amerikan firmaları ile BOTEK adlı Türk firması Yenikapı - Söğütlüçeşme arasında deniz dibine yapılması öngörülen tüp demiryolu ile ilgili ön etüd çalışmalarını 2 aydan beri sürdürüyorlar. Uzmanların ön hesaplarına göre, Avrupa ile Asya arasında demiryolu bağlantısı kuracak, ayrıca Pendik - Halkalı - Yenikapı - Ayazağa arasında da kesintisiz toplu taşım hizmeti yapabilecek tüp yol da metro gibi 100 milyar yatırımla gerçekleşebilecek.


  Ön etüdü 8 ay sonra tamamlanacağı bildirilen tüp yolun hazırlanmakta olan 5 yıllık Kalkınma Planı'nda yer alıp almayacağı ise henüz belli değil.


2. Köprünün durumu


  2. Boğaziçi Köprüsü'nün yapımına ise kesin gözüyle bakılıyor. Hazırlanmakta olan 5. Beş Yıllık Kalkınma Planı'nda köprüye yer verilir verilmez. Bayındırlık Bakanlığı ile İmar ve İskan Bakanlığı hazırlık çalışmalarına başladılar. Ayrıca Baltalimanı - Küçük Kanlıca köyü arasında yapılması ön etütle kesinleşen köprünün toplam 42 kilometre uzunluğundaki çevre yollarının kesin güzergahları da saptanıyor.


(1982 yılında Reşat Altın 14.548 liraya satılıyormuş.)


Milliyet Gazetesi 19 Temmuz 1982



Abdullah Kutalmış MIZRAK/Emlakkulisi.com