1983 yılında Boğaz'daki tapulu arsalar ''yeşil saha'' olmuş!
1983 yılında Milli Güvenlik Konseyi tarafından kabul edilen ''Boğaziçi Kanunu'na göre, Boğaz'da yeni inşaat yapımı yasaklanmış. Kanuna göre, üzerinde konut bulunan arsalar hariç her yer ''yeşil saha'' olmuş.
Yeni, ''Boğaziçi Kanunu'' ağır yükümlükler getiriyor.
Boğaz'daki tapulu arsalar <<yeşil saha>> oldu
Boğaziçi'ndeki mevcut yapıların yangın gibi herhangi bir kaza sebebiyle tamamen tahrip olması halinde yapının bulunduğu arsa, otomatikman ''yeşil saha'' olarak tescil edilecek.
Ayrıca, yeniden gözden geçirilecek binalardan muhafazası ve ıslahı mümkün olmayanlar yıktırılacak ve bu sebeple de bina sahiplerine kamulaştırma bedeli ödenmeyecek.
ANKARA (Tercüman)- Milli Güvenlik Konseyi tarafından kabul edilerek yürürlüğe giren ''Boğaziçi Kanunu'' gereğince bundan böyle İstanbul Boğazı'nda, üzerinde mesken bulunan yerler dışında hiçbir yere inşaat yapılmayacak. Yeniden gözden geçirilecek binalardan muhafazası ve ıslahı mümkün olmayanlar yıktırılacak. Yıkım sebebiyle bina sahiplerine kamuşaltırma bedeli de ödenmeyecek.
Kanuna göre üzerinde halen mesken bulunan arsalar dışında her yer ''yeşil saha'' oldu. Bu durumda imar planına göre inşaat sahası olarak kabul edilmiş bir arsanın sahibi bundan böyle arsası üzerine hiçbir inşaat yapamayacak. Böylelikle yüzlerce tapulu arsa yeşil saha oldu.
Kanun, Boğaziçi'ndeki mevcut yapıların yangın gibi herhangi bir kazaya uğrayıp tahrip olması halinde bu yapıların bulunduğu arsa üzerine yeniden inşaat yapılmasını da yasaklıyor. Böylelikle bir yangın sonunda tamamen yok olan bir binanın yeri otomatikman ''yeşil saha'' olarak tescil edilecek.
Kanuna göre, mevzuat hükümlerine uymayan yapılar ve bu yapıların eklentileri için ruhsat verenler, verilmesine müsaade edenler ve bu kanunla verilen görevleri zamanında yapmayanlar, bir yıldan üç yıla kadar hapisle cezalandırılacaklar.
Bu arada yeni kanuna göre yıktırılması gereken binalarda on binlerce kişinin barındığı belirtiliyor. Yeni kurulup faaliyete geçirilecek 'Boğaziçi İmar Müdürlüğü''ne de kıyı şeridinde istediği yeri 5 yıl içinde ''gezinti mahalli'' yapmak üzere kamulaştırma yetkisi verildi.
Boğaziçi alanında kıyılar ancak kamu yararına kullanılabilecek. Kanun, Boğaziçi'nde çevre kirlenmesine yol açan ve tabi güzellikleri bozan veya tahrip eden tesislerin 1984 yılı sonuna kadar kapatılmasını hükme bağlıyor. Kömür ve akaryakıt depolarıyla, tersane ve sanayi tesisleri ise Bakanlar Kurulu'nun belirleyeceği süre içinde başka bölgelere nakledilecek.
Tercüman Gazetesi 23 Kasım 1983
Abdullah Kutalmış MIZRAK/Emlakkulisi.com