1983 yılında Boğaziçi'ndeki sanayi tesisleri ve tüm depolar kaldırılacakmış!
1983 yılında Bakanlar Kurulu, Boğaziçi'nin korunması amacıyla yeni önlemler almış. Boğaziçi'ndeki sanayi kuruluşları, kömür ve akaryakıt tesisleri uygun yerlere taşınacakmış ve Milli Emlak'a ait boş arsalar yeşillendirilecekmiş.
DOĞAL VE TARİHSEL GÖRÜNÜM KORUNACAK
Boğaziçi'ndeki sanayi tesisleri ve tüm depolar kaldırılıyor
Bakanlar Kurulu'nun kararına göre, yasal ruhsatı bulunan inşaatların yapımı devam edecek, yeni imar durumu ve inşaat ruhsatı verilmeyecek.
Özel mülkiyettekiler dahil, yeşil örtüyü tahrip eden, silueti bozan yapılanmaya ve kaçak inşaata karşı devamlı kontrol ve önleme faaliyetleri sürdürülecek.
Milli Emlak'a ait boş alanlar yeşillendirilecek, koru ve mesire yerleri orman statüsüne çevrilecek.
Boğaziçi'ndeki sanayi kuruluşları, kömür ve akaryakıt tesisleri taşınacak
Birinci grup eski eserlerini onarım ve restorasyonu devam edecek.
ANKARA, ÖZEL
BAKANLAR Kurulu, Boğaziçi'nin korunması amacıyla yeni önlemler aldı.
Resmi Gazete'nin dünkü sayısında yayınlanan yönetmeliğe göre, Boğaziçi'nin doğal ve tarihsel görünümünü bozan taş, kum, kireç ve tuğla ocakları, kömür depoları ve akaryakıt tesisleri başka yerlere taşınacak.
Getirilen yeni önlemler şöyle sıralanıyor:
1- Yasal ruhsatı bulunan inşaatların yapımı devam edecek Boğaziçi SİT alanında yeni imar durumu ve inşaat ruhsatı verilmeyecek.
2-Boğaziçi SİT alanında taş, kum, kireç, tuğla ocakları ve benzeri tesisler kapatılacak, yenilerinin açılmasına izin verilmeyecek.
3-Boğaziçi'nde yapılacak devlet yatırımları için Bakanlar Kurulu'nun izni gerekecek.
4-Boğaziçi'nin iki yakasında özel mülkiyettekiler dahil, yeşil örtüyü tahrip eden, silueti bozan yapılanmaya ve kaçak inşaata karşı devamlı kontrol ve önleme faaliyetleri sürdürülecek.
5-Çamlıca Tepesi'nin doğal güzelliğini ve görünümünü bozan ruhsatlı veya kaçak yapılanmayı düzeltici düzenlemeler yapılacak.
6-Üsküdar-Beykoz-Sarıyer ve Beşiktaş ilçelerinin Boğaziçi SİT alanına giren yerlerindeki ruhsat işlemleri İstanbul Belediyesi'nce merkezi tek elden yürütülecek.
7-Boğaziçi'ndeki eski eserlerin onarım ve restorasyonu devam edecek.
8-Boğaziçi'ndeki sanayi, kömür ve akaryakıt tesisleri ile depolar uygun yerlere nakledilecek.
9-Boğaziçi'ndeki Milli Emlak'a ait boş alanlar yeşillendirilecek, koru ve mesire yerleri orman statüsüne çevrilecek.
10-Boğaziçi'nin 1/1000 ölçekli imar tatbikatı planının hazırlanması için İstanbul Belediyesi'nce özel bir çalışma grubu oluşturulacak, planlar üç ay içinde bitirilecek.
Milliyet Gazetesi 30 Ocak 1983
Abdullah Kutalmış MIZRAK/Emlakkulisi.com