Emlakta Nostalji

1983 yılında Haliç eski canlılığına Türk-Japon işbirliği ile kavuşacakmış!

1983 yılında İstanbul'a gelen Japon Dışişleri Bakanı Shintaro Abe, ''Haliç'i temizler, metro, tüpyol ve Boğaziçi'ne köprü yaparız'' demiş. Bakan Abe, japon teknolojisi ile yatırımların sürüncemede kalmadan bitirilebileceğini belirtmiş.



Japon Dışişleri Bakanı İstanbul'da...


Abe: Haliç'i temizler metroyu yaparız.


İstanbul'da yapılması tasarlanan yatırımlar hakkında bilgi alan Abe, Japon teknolojisi ile yatırımların sürüncemede kalmadan kısa sürede bitirileceğini söyledi.


   JAPON Dışişleri Bakanı Shintaro Abe, ''Haliç'i temizler, metro, tüpyol ve Boğaziçi'ne köprü yaparız'' dedi.

   Belediye Başkanı Abdullah Tırtıl'dan, İstanbul'da önümüzdeki yıllarda yapılması tasarlanan yatırımlar hakkında bilgi alan Abe, ''Japon teknolojisi ile yatırımların sürüncemede kalmadan kısa sürede bitirilebileceğini'' belirtti.

   Belediye Başkanı Abdullah Tırtıl, konuk Bakan Abe'ye çalışmaları hakkında bilgi verirken şunları söyledi:

   ''Yenikapı-Ayazağa arasında 13 kilometre uzunluğunda metro yapmayı planladık, maliyeti 120 milyar lira. Yenikapı-Söğütlüçeşme arasında, 7 bin 210 metre uzunluğunda tüpyol yapmayı planladık, bunun maliyeti 47 milyar lira. Boğaziçi'ne ikinci köprü yapmayı planlıyoruz, bunun maliyeti ise 42 milyar lira. Ayrıca Ayazağa'da bir hayvanat bahçesi yapıyoruz fakat bu yatırım proje yetersizliğinden yarım kaldı. Bunun için de dost Japon hükümetinden ilgi bekliyoruz.''

   Japon Dışişleri Bakanı Shintaro Abe, ''Ankara'da yaptığı temaslarda söz konusu yatırımlarla ilgili hükümetin bir öneri paketi sunduğunu'' belirterek, ''Biz bu yatırımlarla öteden beri ilgi duyuyoruz ve bu konular Japon teknolojisi ile çok kusa sürede gerçekleşebilir'' dedi.

   Abe, ''Ayazağa'da yapılmamasına devam edilen hayvanat bahçesi projesine bir katkıda bulunamayacaklarını'' belirterek, ''Bir teklif alırlarsa Haliç'i temizleyerek kurtarabileceklerini'' söyledi.

   Abe, Haliç konusunda şöyle konuştu:

   ''Dün akşam Haliç'in üzerinden geçtim. 1968 yılında da İstanbul'a gelmiştim, Haliç yine aynı durumdaydı. Bu güzel yöre eski canlılığına Türk - Japon işbirliği ile kavuşabilir. Ayrıca öteki yatırımlar hakkında da Türk hükümeti ile bir anlaşma sağlanacağını ummaktayım.''


(1983 yılında Reşat Altın 25.051 liraya satılıyormuş.)


Milliyet Gazetesi 13 Ağustos 1983



Abdullah Kutalmış MIZRAK/Emlakkulisi.com