1983 yılında İstinye Tersanesi Pendik'e taşınacakmış!
1983 yılında Boğaziçi'ne doğal görünümünü kazandırmak amacıyla alınan kararların ilki İstinye Tersanesi'nin kaldırılmasıymış. Başbakanlıktan İstanbul Valiliği'ne verilen emre göre, tersane İstinye'den Pendik'te tersane için ayrılan yere nakledilecekmiş.
Boğaziçi'nden kaldırılması için valiliğe emir geldi.
İstinye Tersanesi bir yıl içinde Pendik'e taşınacak
H. B. ÜLGEN
BOĞAZİÇİ'ne doğal görünümünü kazandırma amacıyla alınan kararların ilki olan İstinye Tersanesi'nin kaldırılması işlemine başlanması emri, Başbakanlıktan İstanbul Valiliği'ne bildirildi. Bu emre göre, 1 yıl içinde tersane İstinye'den Pendik'te ayrılan yerine nakledilmiş olacak.
Tersaneden sonra, diğer fabrikalar, kireç ve taş ocakları aynı işletme tabi olacak. Taş ve kireç ocakları ellerindeki işleri bitirdikten sonra, yeni iş almayarak, buraları kapatacaklar.
İstinye Tersanesi ile ilgili karar valilik tarafından, tersanenin bağlı bulunduğu, Denizcilik Bankası'na bildirildi.
1912 yılında bir Fransız şirketi tarafından kurulan tersane, 70 yıllık maziye sahip. Havuz ve tezgahlar olarak çalışmaya başlayan tersane, o yılların İktisat Bakanlığı'na daha sonra da, 1938 yılında Denizcilik Bankası'na bağlandı. 1961'de havuz sayısı 2'den 3'e çıkarılan tersanenin, 600 metre uzunluğunda rıhtımı var. Gemilerin havuzlanması yanında tersane, 560-600 gemi onarım kapasitesi ile hizmet veriyor. Türk ticaret gemilerinin yüzde 58-60'ının onarımı burada gerçekleştiriliyor. Tersaneden istenen randımanı almak için, işlek bir suyolu üzerinde olması, koy içinde bulunması önem taşıdığı için tersanenin Pendik'e nakli, havuzun çalışması bakımından engelli görülüyor. Pendik'teki derinliğin 15-16 metre arasında olması, ayrıca 7-8 metreden sonra kayalıklara rastlaması istenen zemini bulması için büyük harcamaları gerektiriyor.
Hürriyet Gazetesi 22 Nisan 1983
Abdullah Kutalmış MIZRAK/Emlakkulisi.com