Emlakta Nostalji

1983 yılında Türkiye'nin ilk ''Basın Müzesi'' kurulacakmış!

1983 yılında Çemberlitaş'taki eski Darülfünun binası, imzalanan protokolle ''Basın Müzesi'' olarak kullanılmak üzere, belediyece Gazeteciler Cemiyeti'ne devredilmiş. Cemiyet, binaya karşılık belediyeye her yıl 1 milyon 200 bin lira kira ödeyecekmiş.



Türkiye'nin ilk ''Basın Müzesi'' kuruluyor 


  Çemberlitaş'taki eski Darülfünun binası, dün imzalanan bir protokolle ''Basın Müzesi'' olarak kullanılmak üzere, belediyece Gazeteciler Cemiyeti'ne devredildi


   İstanbul Belediyesi'ne ait Çemberlitaş'daki 3 katlı bir binanın Gazeteciler Cemiyeti tarafından, ''Basın Müzesi'' olarak kullanılması için hazırlanan protokol dün düzenlenen




bir törenle imzalandı. Böylece Türkiye'nin ilk ''Basın Müzesi'' gerçekleşmiş olacak. 

   İstanbul Belediye Başkanı Abdullah Tırtıl, belediyenin eski Darülfünun ve hizmet binası olarak kullandığı tarihi binanın, Gazeteciler Cemiyeti'nce ''Basın Müzesi'' olarak kullanılacağını belirterek, bina içinde sergi, fuar ve benzeri gösterilerin düzenleneceğini söyledi. Tırtıl, böyle bir müzeye yıllardır ihtiyaç duyulduğunu kaydetti.

   Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Nezih Demirkent de yaptığı konuşmada, ''Cumhurbaşkanı Kenan Evren'in de belirttiği gibi müzeler, tarihi gelecek nesillere yansıtır. Bu sebeple kurulacak Basın Müzesi de basınımızı gelecek nesillere anlatacaktır'' dedi. Demirkent, Basın Müzesi'nin kurulmasının Türk basını için çok önemli bir olay olduğunu da belirtti ve böyle bir kültür hizmetine ön ayak olan Belediye Başkanı Abdullah Tırtıl'a teşekkür etti.


   BİR MİLYON 200 BİN LİRA


   Gazeteciler Cemiyeti'nce binaya karşılık belediyeye yılda bir milyon 200 bin lira ödenecek. Ayrıca, yaklaşık 100 milyon liraya restore ettirilecek olan bina daha sonra Türk basının geçmişini ve bugününü tanıtacak şekilde düzenlenerek bir yıl sonra Basın Müzesi olarak hizmete girecek.

   İstanbul Belediyesi ile Gazeteciler Cemiyeti arasındaki protokolün imzalanması töreninde İstanbul Belediye Başkanı Abdullah Tırtıl ve Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Nezih Demirkent'in yanı sıra, Gazeteciler Cemiyeti Yönetim Kurulu üyelerinden Recep Bilginer, Necmi Tanyolaç, Ünal Sakman, Ziya Nebioğlu ve Orhan Erinç ile belediye yetkilileri de hazır bulundular.


(1983 yılında Reşat Altın 25.051 liraya satılıyormuş.)


Tercüman Gazetesi 15 Kasım 1983



Abdullah Kutalmış MIZRAK/Emlakkulisi.com