1984 yılında Büyükçekmece Barajı'nın temeli atılmış!
1984 yılında Büyükçekmece Barajı'nın temeli Turgut Özal tarafından atılmış. 21 ay sonra su alımına başlanması hedeflenen baraj yapımına, su kanallarıyla birlikte 8 milyar lira harcanacakmış.
Büyükçekmece Gölü baraj oluyor
''İstanbullu hizmetin bedelini ödeyecek''
Büyükçekmece Barajı'nın temelini dün atan Başbakan Özal, ''Büyük kentlere yapılan hizmetin bedeli buralarda yaşayanlardan alınacak'' dedi.
Başbakan Turgut Özal, Büyükçekmece Barajı'nın temelini dün attı. Özal, temel atma töreninde yaptığı konuşmada, ''42 ayda yapılması planlanan barajın 21 ayda tamamlanması için her türlü önlemi aldıklarını'' belirtti ve ''Bu baraj, İstanbul'un sorununu önemli ölçüde hafifletilecektir'' dedi.
Başbakan, ayrıca 1986 yılında hizmete açılması planlanan İstanbul-İzmit otoyolunun da bu yıl sonunda hizmete açılacağını bildirdi.
İstanbul'un su sıkıntısı hafifleyecek
Özal ''Büyükçekmece Barajı''nın temelini attı.
BAŞBAKAN Turgut Özal, İstanbul'un su sıkıntısını büyük ölçüde giderecek olan Büyükçekmece Barajı ve Büyükçekmece - Bahçelievler su nakil hattının temelini dün attı. Özal, ''İstanbul'u güzelleştirmek ve yaşanır hale getirmek, boynumuzun borcudur'' dedi.
Temel atma töreninde konuşan Özal, ''42 ayda yapılması planlanan barajın 21 ayda tamamlanması için her türlü önlemi aldıklarını'' belirterek, şunları söyledi:
''Büyükçekmece Barajı'ndan 21 ay sonra su alınmaya başlanacak. Çalışma programı buna göre düzenlendi. Bu uygulama bizim iş bitirici zihniyetimizden gelmektedir. Ayrıca, 1986 yılında hizmete açılması planlanan İstanbul - İzmit otoyolunu da bu sene sonunda hizmete açacağız.
Yakında çıkacak bir kararnameyle İstanbul, Ankara ve İzmir'de toplanacak vergilerin yüzde 3'ü anakent belediyelerine verilecek. Bu kentlere yapılacak hizmetin bedeli, yine bu kentlerde oturanlardan alınacaktır. Çünkü Anadolu'da oturanlardan alınamaz.''
Büyükçekmece Gölü kenarında yapılan temel atma töreninde konuşan Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Cemal Büyükbaş, Vali Nevzat Ayaz, Belediye Başkanı Bedrettin Dalan, ''İstanbul'daki kişi başına günde 200 litre su verilebildiğini, bunun yeterli olmadığını, barajın yapılmasıyla, sıkıntının hafifleyeceğini'' anlattılar.
Törene Bayındırlık ve İskan Bakanı Safa Giray, İstanbul milletvekilleri ve Büyükçekmeceliler katıldı.
Büyükçekmece Barajı ve su nakil kanalları toplam 8 milyar liraya mal olacak. Tesislerin hizmete girmesiyle birlikte İstanbul'a yılda 100 milyon metreküp daha fazla su verilecek.
(1984 yılında Reşat Altın 30.308 liraya satılıyormuş.)
Milliyet Gazetesi 23 Haziran 1984
Abdullah Kutalmış MIZRAK/Emlakkulisi.com