22 / 12 / 2024

1984 yılında Büyükçekmece Gölü baraj haline getirilecekmiş!

1984 yılında Büyükçekmece Gölü baraj haline getirilecekmiş!

1984 yılında Büyükçekmece Barajı'nın temeli Başbakan Turgut Özal tarafından atılacakmış. Göl, 10 milyar lira harcanarak baraj haline getirilecekmiş. 42 ayda tamamlanacak projeyle İstanbul'un su problemi yarı yarıya giderilecekmiş.



1984 yılında Büyükçekmece Gölü baraj haline getirilecekmiş!


10 milyar lira yatırımla 3.5 yılda bitirilecek


Özal, su sorununu çözecek barajın temeli bugün atılıyor


İstanbul'a 40 kilometre uzaktaki Büyükçekmece Gölü, baraj yapımından sonra 1.5 yıl içinde tatlı su gölü olacak.


Küçükçekmece Barajı yapımı için de çeşitli Batı bankalarından 1 milyar marklık kredi sağlandı.


Barajdaki sular 29 km. uzunluğundaki borularla su şebekesine bağlanacak.


   BAŞBAKAN Turgut Özal'ın İstanbul'da bugün temelini atacağı Büyükçekmece Barajı 10 milyar lira harcanarak 42 ayda tamamlanacak ve göl baraja dönüştüğünde susuzluk yarı yarıya giderilecek.

   Devlet Su İşleri 14. Bölge Müdürlüğü'nce hazırlanan projeye göre, yüzölçümü 11.5 kilometrekare olan Büyükçekmece Gölü'nün Mimar Sinan Köprüsü'ne yakın bölümüne 2 bin 475 metre uzunluğunda, 11.40 metre yüksekliğinde ve 150 metre eninde gövde yapılacak, böylece göldeki su seviyesi Karasu, Sarısu ve Çakıldere derelerinden gelecek yağmur suları ile 3 metreden gelecek yağmur suları ile 3 metreden 8.5 metreye yükselecek, gölün yayıldığı alan da 28.5 kilometrekareyi bulacak.


  Göl tatlılaşacak


   İstanbul'da 40 kilometre uzaklıktaki, Büyükçekmece Gölü'nün denizle birleştiği Boğaz'a baraj gövdesi yapılmaya başlandığı andan itibaren, gölün denizle bağlantısı kesilecek, böylece göl yatağındaki tuzlu su 1.5 yıl içinde tatlılaşacak ve gölü besleyen tek kaynak derelerden gelecek yağmur suyu olacak.


  Sinan'ın köprüsü


   Yetkililer, baraj yapımı sırasında Mimar Sinan'ın köprüsüne hiçbir zarar verilmeyeceğini, köprünün olduğu gibi korunarak, çevresinin de düzenlenebileceğini söylediler.


  Taşıma sistemi


   Barajda toplanacak sular, Büyükçekmece'den Bahçelievler'e kadar toplam 29 bin 480 metre uzunluğunda borularla gelerek ana dağıtım şebekesine bağlanacak ve barajdan kente yılda 100 milyon metreküp su alınacak, bu suyun 80 milyon metreküpü İstanbul'a verilirken, 20 milyon metreküpü de Kumburgaz bölgesine gönderilecek. 

   DSİ yetkililerine göre, ''Barajın gövde yapımı için bugünün fiyatlarıyla 2 milyar 370 milyon, su taşıma sistemleri için 2 milyar 900 milyon, arıtma tesisleri ve kamulaştırma giderleri için de 5 milyar lira harcanacak.''

   Bu arada, Küçükçekmece Gölü'nün de içme suyu barajına dönüştürülmesi için ABD, İngiltere ve Federal Alman bankalarından 1 milyar mark tutarında kredi sağlandığı, kredi anlaşmasının imzalanmasından hemen sonra baraj yapımının ihaleye çıkarılacağı bildirildi.


(1984 yılında Reşat Altın 30.308 liraya satılıyormuş.)


Milliyet Gazetesi 22 Haziran 1984



Abdullah Kutalmış MIZRAK/Emlakkulisi.com




Geri Dön