1984 yılında Sultanahmet Yüksek Ticaret Okulu onarılmış!
1984 yılında Sultanahmet Yüksek Ticaret Okulu 153 milyon lira harcanarak restore edilmiş. 1977 yılında çıkan yangın sonucunda kül olan bina restore edildikten sonra Marmara Üniversitesi'nin rektörlük binası olarak kullanılacakmış.
Sultanahmet Yüksek Ticaret Okulu onarıldı
153 milyona kazanılan tarih...
Şimdiye kadar on bini aşkın mezun veren asırlık okul, Marmara Üniversitesi'nin rektörlük merkezi olacak
ÖVÜNÜLECEK ve asırlık geçmişi ile tarihi Yüksek Ticaret Okulu, Sultanahmet Meydanı'nda yeniden mümtaz yerini aldı.
27 Aralık 1977 gecesi çıkan yangınla dış duvarları
hariç, her yanı kül olan 98 odalı bina, 153 milyon lira sarf edilerek, yeniden eski haline getirildi. İş hayatına; on bini aşkın işadamı, mali müşavir, bankacı, sigortacı ve sanayici yetiştirmiş olan ocağın kapıları, 30 Mart 1984 Cuma sabahı yeniden açılacak... Yurdun dört bucağına dağılmış mezunlar, birlikte söyleyecekleri İstiklal Marşı'ndan sonra, okullarının açılışını yapacaklar...
Tarihi bina; 15 bin öğrencisi, 10 fakültesi, 3 yüksek okulu ve 3 enstitüsü ile İstanbul'a yayılan Marmara Üniversitesi'nin kalbi olacak... Bina, rektörlük ve faaliyet merkezi olarak kullanılacak. Üniversitenin her türlü bilimsel, sanatsal ve sosyal faaliyetleri burada yapılacak. Nitekim, açılışın ertesi günü, ''Dış Müteahhitlik'' konulu bir sempozyum düzenlenecek. Sempozyumu; okulun mezunlarından olan Başbakan Yardımcısı Kaya Erdem açacak.
Marmara Üniversitesi Rektörü ve Eskişehir'deki Anadolu Üniversitesi'nin ilk taşını koyan Prof. Orhan Oğuz, ''Hayatının en mutlu ve heyecanlı olayını'' şöyle anlattı:
''Öğrenciliğimin 3 ve hocalığımın 17 yılı burada geçti. Okulu ilk kez, kapısından adımımı attığım 1944 sonbaharında tanıdım ve çok sevdim. 1977 yangınından sonra, okulda öğretim durmuştu. Beni, Eskişehir Anadolu Üniversitesi'nden, buranın başkanlığına atadılar. Başka binada öğretime devam ettik. 1982'de üniversiteye dönüştü. Okulumuz çok güzeldi. Aynı güzelliği verebilmek için çok çalıştık. Devlet, onarım ve restorasyon için 153 milyon lira harcandı. Yek yardım, 10 milyon lira işe İş Bankası'ndan geldi. Onunla 200 kişilik yeni konferans salonu tefriş edildi.''
(1984 yılında Reşat Altın 30.380 liraya satılıyormuş.)
Hürriyet Gazetesi 18 Mart 1984
Abdullah Kutalmış MIZRAK/Emlakkulisi.com