Emlakta Nostalji

1985 yılında Adalar'ın yüzde 90'ı Vakıflar'a aitmiş!

1985 yılında Adalar'ın yüzde 90'ı Vakıflar'a aitmiş. Şehzade Sultan Mehmet Vakfiyesi'ne ait olan ve Birinci Dünya Savaşı'ndan sonra gelir getirsin diye imara açılan Adalar'da, ev sahibi olanlar bir defalığına ''taviz bedeli'' ödeyecekmiş.



Büyükada, Heybeli ve Burgaz'ın yüzde 90'ı Vakıflar'ın


Adalar'a özel vergi


Mal sahiplerinin, Vakıflar'a mülk bedelinin yüzde 20'si kadar ''taviz bedeli'' ödeme zorunluluğu getirildi.


Bir defaya mahsus konan vergiyi, yeni yılda emlak bedeli artacağı için, ödemeyi eski tarife üzerinden ödemek isteyen Adalılar, Vakıf vezneleri önünde kuyruğa girdi.


Pınar TÜRENÇ


   HEYBELİ, Burgaz ve Büyükada'nın yüzde 90'ının Vakıflar'a ait olduğuna ilişkin belgelerin, yıllar önce bir memur tarafından ortaya çıkarılması üzerine binlerce Adalı, Vakıflar'a milyarlarca lira tutarında ''taviz bedeli'' ödemek zorunda kaldı.

   Bugün Vakıflar'ın milyarlarca lira gelir elde etmesini sağlayan




memurun adını Vakıf yetkilileri hatırlamıyorlar bile... Birinci Dünya Savaşı'ndan sonra Şehzade Sultan Mehmet Vakfiyesi'ne ait Adalar, gelir getirsin diye yerleşime açılmıştı. Bugün adını kimsenin hatırlamadığı bir memur, yıllar önce, eski dosyaları tararken, Adalar'la ilgili belgelere rastlamış ve durumun su yüzüne çıkmasına neden olmuştu. Bu belgelere göre, Adalılar, Vakıflar'a milyarlarca liralık ''taviz bedeli'' ödemek zorundaydılar. Bunun üzerine Vakıflar idaresi, girişimlere başlamış ve 1983 yılında çıkarılan kanunla, Vakıflar'a mülk bedellerinin yüzde 20'sini ödemeleri zorunluluğu getirilmişti. Bu yasa çerçevesinde, yükümlülere 1993 yılına kadar süre tanınmıştı. Ancak yeni emlak bedelleri artacağı için, Adalılar yıl sonuna kadar bir defaya mahsus olan Vakıf bedelini, eski tarifeye göre ödeme yarışına girdiler. Bu yüzden Vakıf vezneleri, Adalılar'ın hücumuna uğradı. 

   1993 yılına kadar Şehzade Sultan Mehmet Vakfiyesi adına tescilli tapuların sahiplerine tam geçebilmesi için, mülk bedellerinin yüzde 20'si kadarının Vakıflar'a ödenmesi gerekiyor. İlgililer, yapı başına ortalama, birer milyon lira Vakıf bedeli aldıklarını söylediler. 

   Bu ödemelerin Vakıflar'a milyarlarca liralık gelir sağlayacağı hesaplanıyor. İlgililer, Adalılar tarafından yatırılan bedelin 1.5 milyar lirayı aştığını, ancak bu rakamın toplanması gereken miktarın yüzde 40'ını oluşturduğunu söylediler. 


Adalılar ne diyor?


   Ada halkı ise, ''70 yıl önceki durumun bugün kat ve kat arışla adeta büyük bir para cezası şeklinde gündeme getirildiğini, istenen bedellerin çok yüksek olduğunu'' ileri sürdüler. Kimi Adalı da, parayı ödememekte ısrar edeceklerini, hatta dava açacaklarını bildirdiler. Bir defada ödenmesi gereken ''taviz bedeli''nin yatırılmaması halinde, Vakıflar lehine ipotek ve haciz hakkı doğacı kaydediliyor.


(1985 yılında Reşat Altın 38.769 liraya satılıyormuş.)


Milliyet Gazetesi 28 Aralık 1985



Abdullah Kutalmış MIZRAK/Emlakkulisi.com