1985 yılında İstanbul ulaşım ağı ihale bekliyormuş!
1985 yılında İstanbul'da yapılması düşünülen Tüpgeçit, tramvay, Galata Köprüsü ve metro ihaleleri için ABD, İngiltere, Sovyetler Birliği ve Japonya kıyasıya rekabet halindelermiş. 400 milyarlık ihale ile İstanbul şantiyeler kenti olacakmış.
Tüp demiryolu... Hızlı tramvay... Galata Köprüsü... Metro...
400 milyarlık İHALE için 4 dev çarpışıyor
Fatih Köprüsü'nü kaçıran İngilizler, yeni projeler için teklif hazırlığını yoğunlaştırırken ABD ile Sovyetler, ''Biz de varız'' diyorlar.
Sovyetler, özellikle metro ihalesinde öne geçmek için para yerine mal alımını öneriyor.
ABD'li firmalar ise, ''ucuz kredi'' ve ''zamanından önce işi bitirme'' önerilerini, tekliflerinde tercih sebebi olarak ileri sürüyorlar.
400 milyarlık ihale için 4 dev çarpışıyor
İSTANBUL Belediyesi'nin 750 milyon dolarlık (400 milyar TL.) 4 büyük ihalesi için ''devler'' sahnede.
551 milyon dolarlık (292 milyar TL.) Fatih Köprüsü ihalesini Japonlara kaptıran İngiltere, Belediye'nin ''hükümet desteğiyle'' bu yıl gerçekleştirmeyi amaçladığı 200 milyarlık metro, 125 milyarlık tüp demiryolu, 50 milyar liralık tramvay 2. ve 3. hatları ile 25 milyarlık Galata Köprüsü ihalesi için ''yoğun'' ön hazırlıklara girişirken, Amerika Birleşik Devletleri ve Sovyetler Birliği ''biz de varız'' dediler.
Sovyetler Birliği, özellikle metro ihalesinde öne geçebilmek için ''para'' yerine ''mal'' alımını önerirken, ABD'li firmalar da ''ucuz kredi'' ve ''işi zamanından önce bitirme'' önerileriyle yola çıktılar.
İki büyük ülkenin göz diktiği 4 büyük proje için İngilizlerin yanı sıra Japonlar ve İtalyanlar da sırada.
Dalan memnun
Anakent Belediye Başkanı Bedrettib Dalan, ''Bir yıl içinde İstanbul'un şantiyeler kenti olacağını'' belirterek, şunları söylüyor:
''Biz şeffaf bir belediyeyiz. Her işimiz açık. İstanbul'u yaşanır şehir yapmak için yola çıktık ve dev projeleri bir biri ardına ihale etmeye başladık. Önümüzdeki 4 yıl içinde bir trilyonluk yatırım gerçekleştireceğiz.''
Makineler geliyor
Dalan, bu yıl New York Belediyesi'nden çok ihale yaptıklarını ve yine New York Belediyesi'nin makine parkından çok iş makinesi sahip olduklarını söyledi ve ''Amerika Birleşik Devletleri'nden 6 milyar liraya satın aldıkları 325 iş makinesinin gemilere yüklenerek yola çıktığını'' bildirdi.
(1985 yılında Reşat Altın 38.769 liraya satılıyormuş.)
Milliyet Gazetesi 18 Mayıs 1985
Abdullah Kutalmış MIZRAK/Emlakkulisi.com