Emlakta Nostalji

1986 yılında Çırağan Sarayı'na ilk harç!

1986 yılında Çırağan Sarayı'nın binasının yeniden inşa edilerek otel yapılması için Başbakan Turgut Özal, restorasyon çalışmalarını başlatmış. Restorasyon çalışmaları sonrasında tarihi saray 5 yıldızlı otel olacakmış.



ÇIRAĞAN'A İLK HARÇ 


Istakozlu tören


Çırağan Sarayı'nın binasının yeniden inşa edilerek otel yapılması için Başbakan Özal, restorasyon çalışmalarını başlattı, ek binaların da temelini attı. Tören sırasında TÜSİAD Başkanı Sakıp Sabancı ile sohbet ederken, masadaki ıstakozların ithal olup olmadığı tartışıldı. Sabancı'nın ''Gazetelerde ıstakoz ithal edileceğini duydum. Bunlar da ithal mi?'' sorusuna yanıt veren Özal, gazetecileri kastederek, ''Bunlar öyle zannederler ama ithal henüz başlamadı'' dedi. Olayı görüntülemek isteyen foto muhabirleri ise Özal'ın isteği üzerine koruma görevlilerince uzaklaştırıldı.




Çırağan'a ilk harç


İSTİHBARAT SERVİSİ


   1910 yılında çıkan yangın nedeniyle tamamına yakını hasar gören Çırağan Sarayı'nın yerine inşa edilecek 5 yıldızlı turistik otelin temeli dün Başbakan Turgut Özal tarafından atıldı. Temel atma sırasında konuşan Başbakan Özal, ''Allah'ıma şükrediyorum ki, 1910 yılından bu yana hiç kimsenin el atmadığı şu binaya dokunmak bize nasip oldu'' dedi.

   Turizm ve Kültür Bakanı Mükerrem Taşçıoğlu, Türkiye'nin turizm potansiyeli konusunda yaptığı uzun konuşmasında, Turizm Teşvik Kanunu'yla dün ekilenlerin bugün biçildiğini söyledi. Turizm Teşvik Kanunu'nu ''turizm için yalvarma kanunu'' olarak gördüklerini belirten Taşçıoğlu, bugün yabancı yatırımcılar sermayelerini getirmek için birbirleriyle yarıştıklarını kaydetti. ''Önceki yıllarda aman yabancılar gelsin, yatırım yapsınlar diye bekledik'' diyen Taşçıoğlu, yeni yabancı sermayeli turistik yatırımların uzun bir dökümünü yaptı. Taşçıoğlu, ''Allah bereket versin, Türkiye'nin turizminde karalar bağlamamıza gerek yoktur'' dedi. Taşçıoğlu, her yıl için turizmin daha iyiye gideceğini söyledi. 

   İnşaat ruhsatını cuma günü imzaladığını belirten Beşiktaş Belediye Başkanı Mümtaz Kola da ''Çalışmalara başlanması için hiçbir yasal engel yoktur'' dedi.

   Temel atma töreni sırasında Vali Nevzat Ayaz, İstanbul'a bu yıl içinde gelen turist sayısının ortalama 1,5 milyon olacağının tahmin edildiğini söyleyerek, bunun memnunluk verici olduğunu kaydetti. İstanbul'un ticaret yapmak için kurulan bir kent olduğunu hatırlatan Büyükşehir Belediye Başkanı Bedrettin Dalan, ''Bugün Türkiye dünyaya tam entegre olma aşamasındadır. Bu noktada mevcut oteller gelen yabancılara yetmektedir. İstanbul her konuda olduğu gibi turizmde de Türkiye'nin yarısını taşıyor'' dedi.

   Konuşmaların tamamlanmasından sonra Sanbar Development Corp., Birleşmiş Mimarlar, Kumagai Gumi Co ve Yüksel İnşaat A.Ş tarafından yapım çalışmaları ortaklaşa olarak yürütülecek ve 2 yılda tamamlanacak olan otel inşaatının ilk mermer bloku yerine konuldu. İlk harcı koyan Başbakan Özal, bir süre dinlenmek ve folklor gösterilerini izlemek için hazırlanan özel yere geçti. Bu sırada Sakıp Sabancı ve Nejat Eczacıbaşı ile kısa sürelerle konuşan Başbakan Özal'ı görüntülemek isteyen muhabirler Başbakan'ın uyarısı ile koruma görevlilerince uzaklaştırıldı. 

   Daha sonra ek binaların yapılacağı kısma geçen Başbakan Turgut Özal ve beraberindekiler, burada da ikinci temel atma törenine katıldılar. Temel atma törenlerinden sonra Harbiye Orduevi'ne gelen Başbakan Özal, öğle yemeğinde çeşitli gazetelerin yazarlarıyla görüştü.


Milliyet Gazetesi 13 Ekim 1986



Abdullah Kutalmış MIZRAK/Emlakkulisi.com