1988 yılında Ataköy'deki 1.892 konutun satışı, ''belirsizlik'' engeline takılmış!
1988 yılında Ataköy'de, Emlak Bankası tarafından inşa edilen bin 892 konutun nasıl satılacağına, banka yöneticileri karar verememişler. Toplam değeri 110 milyar lira olan konutların satışı ''belirsizlik'' engeline takılmış.
ENFLASYON YERLEŞTİ... ''Mayıs'tan önce satılamaz'' denilen konutlara önce ''enflasyon yerleşti.'' Bir yıl önce, 35 metrekarelik daireler 17 milyondu, şimdi 30-33 milyon... 37.5 milyondan satılan 65 metrekarelikler 57-67 milyonu bulacak... 90 metrekarelerdeyse, bir yıl önceki 48 milyonluk fiyat, 78-85 milyona çıkacak.
Emlak Bankası, 1892 dairenin nasıl satılacağına haftalardır karar veremedi
110 milyarlık konut, yatıyor
Ataköy'deki 1892 Emlak Bankası konutu, Şubat'ta satışa çıkacaktı. Ancak, inşaatı büyük ölçüde tamamlanan konutların nasıl satılacağına henüz karar verilememesi, tereddüt yaratıyor. Şu anda tek belirlenen, Hazine tarafından, ''uzun vade, düşük faizle sosyal konut yapılsın'' diye tahsis edilen arazide, artık ''para peşin'' diyen lüks konutların yükseldiği...
Türkiye Emlak Bankası Emlak Projeleri Koordinatörü şu açıklamayı yaptı: ''Bu ay satışa çıkarabiliriz. 1892 konutun üstüne yatıp spekülasyon yapmaya niyetimiz yok. Talep çok olduğundan, pazarlamacıya gerek duymayacağımıza inanıyorum. Bunlar, sosyal konut değil. O yüzden, döviz ya da lira, ama peşin paraya öncelik verilecek.
110 milyarlık konut, yatıyor
Neşe DÜZEL
TÜRKİYE Emlak Bankası, satışı heyecanla beklenen Ataköy 9'uncu ve 10'uncu Mahalle'deki 1892 yeni konutu nasıl satacağına henüz karar veremedi. Daha önce Şubat ayı başında satışa sunulacağı açıklanan konutlar, Mart ayına girilmesine rağmen, ''belirsizlik'' engeline takılmış durumda.
Yapımına bir buçuk yıl önce başlanan yaklaşık 100 milyar lira değerindeki konutların pazarlanması, bildirildiğine göre, banka yönetiminin satış sistemindeki değişiklikleri belirleyememesi nedeniyle sürekli gecikiyor. Anadolu Bankası Genel Müdürü'yken, Emlak Kredi'yle birleşme sonucunda, yeni adıyla Türkiye Emlak Bankası'nın başına geçen Bülent Şemiler'in henüz kesin karar veremediği belirtiliyor. Konutların büyük ölçüde tamamlanmasına rağmen, satışa geçilmemesi, Ataköy'den ev almak için bekleyen binlerce vatandaşın kafasında ''Daireler, el altından mı satılıyor?'' endişesini yaratıyor.
Fiyatların belirlenmemiş olmasına karşılık, Başbakan Turgut Özal'ın konuşmalarıyla özendirdiği ''nohut oda, bakla sofa'' tipi 35 metrekarelik ''şirin ev''lerin 30-33 milyon liradan satılmasının düşünüldüğü öğrenildi.
Türkiye Emlak Bankası'nın konut satışlarından sorumlu Emlak Projeleri Koordinatörü Bekir Cumhurcu, satıştaki gecikmenin, Türkiye Emlak Kredi Bankası'yla Anadolu Bankası'nın birleştirilmesinden kaynaklandığını belirtti. Cumhurcu, eski yönetimce Şubat'ta pazarlanması planlanan 1892 dairenin, şimdi Mart ortalarında satışa çıkarılabileceğini söyledi. Ancak müteahhit firmaların yetkililerine göre, satış Mayıs ayına sarkabilecek.
''ÜSTÜNE YATMIYORUZ''
Bekir Cumhurcu, piyasada çeşitli söylentilere yol açan gecikmeyle ilgili olarak, ''İki bankanın birleştirilmesinden doğan o kadar çok iş var ki, yeni yönetim, henüz Ataköy'e zaman ayıramadı. Ataköy konutlarının satışı, banka yönetim kurulunun imtiyazında olan bir konu. Kurul, konutlarının nasıl satılacağına, önümüzdeki günlerde karar verecek. 1892 konutun üstüne yatıp spekülasyon yapmaya niyetimiz yok. Bu konutlarda talep sorunu olmadığından, satışta, pazarlama şirketi gibi aracı kullanmayı düşünmüyoruz. Konutları, eskiden olduğu gibi, kendimiz satacağız. Sadece, satış sistemi değişecek'' dedi.
Satış sistemi üzerinde özellikle durulduğunu söyleyen Bekir Cumhurcu, henüz kesinleşmemekle birlikte, önceliğin peşin parayla satışa verileceğini belirterek, şunları söyledi:
''Satışları, kaos şeklinde yapmak istemiyoruz. Vatandaşın, eskiden olduğu gibi, banka şubelerinin önünde sabahlamasını, uzun kuyruklar oluşturmasını önleyeceğiz. Onun içinde, tahsis ve kota sistemini terk ediyoruz. Eskinden, hangi evlerin hangi sistemle satılacağı, daire numarasına kadar belliymiş. Şimdi, döviz ya da Türk Lirası olarak peşin parayı verene öncelik tanıyacağız. Çünkü, Ataköy'deki daireler sosyal konut değil. Peşin parayla satıştan sonra, vadeliye geçeceğiz. Ancak, dövizle satış konusunda, Tahtakale'yi canlandırırız diye kaygılarımız var.''
Türkiye Emlak Kredi Bankası'nın, yaklaşık 25 yıl önce Hazine'den tahsis edilen Ataköy'deki dev arazi üzerine, modern şehircilik anlayışıyla yaptığı konutlar, önceleri güçlükle satılabilmişti. O dönemde 20 yıl vade ve düşük faizle satılmaya çalışılan konutlar için büyük reklam kampanyaları yapılmıştı.
Ancak son yollarda, fırınından buzdolabına, halısından iki kanallı merkezi video sistemine kadar ''hazır ev'' anlayışına geçilmesiyle, bu konutlara büyük rağbet oldu. Geçen yılki satışlar sırasında, Emlak Kredi'nin Ataköy Şubesi önünde, büyük izdiham yaşanmıştı. Gerçek konut alıcıları kadar, spekülatörler de iki, üç gece sabahlayarak, daire kapmaya çalışmıştı.
Yeni yapılan dev bloklarla sayısı sürekli artan Ataköy konutlarının bir yıl önceki son satışlarında, 35 metrekarelik tek odalı ''şirin ev''lerin fiyatı 17 milyon liraydı. Türkiye Emlak Bankası yetkililerine göre, Mart ayı içinde satışa çıkarılacak aynı tip konutların fiyatının 30-33 milyon arasında olması düşünülüyor.
Bir yıl önce 37.5 milyon liradan pazarlanan 65 metrekarelik iki odalı dairelerin fiyatının 57-67 milyon lira olması, 90 metrekarelik üç odalıların fiyatının da 48 milyon liradan 75-85 milyon liraya yükseltilmesi planlanıyor.
FİYAT KATLANIYOR
Türkiye Emlak Kredi Bankası döneminde, konutlar ''kota sistemi''yle satılıyordu. Eski sisteme göre, daireler peşin, döviz ve taksitle satış olmak üzere üçe ayrılıyordu. Döviz ya da Türk Lirası'yla yapılan peşin satışlar için ayrılan belli sayıdaki dairenin öngörülen süre içinde satılamaması halinde, kalanlar, taksitlilerin kotasına dahil ediliyor ve yüzde 31 faizden, 20 yıl vadeli olarak pazarlanıyordu.
Henüz kesinleşmemiş olmamakla birlikte, yeni satış sistemiyle, hem kota, hem de 20 yıl vade uygulamasına son verilecek. Türkiye Emlak Bankası yönetiminin eğilimi, konutların tamamında önceliğin peşin ödemeye verilmesi ve taksitli satışlarda vadenin düşürülmesi yönünde.
Emlakçılar, satışlardaki gecikmenin faturasının, tüketicinin cebinden çıkacağını öne sürüyorlar. İnşaat malzemelerine sürekli zam geldiğine dikkat çeken Emlakçı Adil Araslı, ''Gecikmeden bankanın kaybı olmaz. Nasıl olsa, dairelerin satış fiyatına zamları intikal ettirir'' diyerek, gecikmenin, bankanın satış politikasından kaynaklanabileceğini ileri sürdü. Ataköy'de faaliyet gösteren Deniz Emlak'ın yetkililerinden Ulvi Demir de, ''Satışlar sürekli erteleniyor. Bu enflasyonist ortamda, satış geciktikçe, dairelerin fiyatı artacak'' dedi.
Mesa, Kutlutaş-Oyak ve Sutek adlı üç ayrı müteahhit firma tarafından yapımı sürdürülen 1892 konutun, Mayıs ayından Eylül sonuna kadar parti parti bitirilerek, alıcılara teslim edileceği belirtildi.
1892 konutluk son bölümünün satılmasını bekleyen Ataköy 9'uncu ve 10'uncu Mahalle, toplam 6 bin 250 konuttan oluşuyor.
(1988 yılında Reşat Altın 155.150 liraya satılıyormuş.)
Hürriyet Gazetesi 1 Mart 1988
Abdullah Kutalmış MIZRAK/Emlakkulisi.com