Emlakta Nostalji

1988 yılında iskeleler Yenikapı'ya nakledilecekmiş!

1988 yılında İstanbul Büyükşehir Belediyesi Eminönü ve Sirkeci meydanlarını rahatlatmak için vapur iskelelerini Yenikapı Sahili'ne nakledecekmiş. Yenikapı'yı kent merkezi yapacak proje, 30 milyar liraya gerçekleştirilecekmiş.



Eminönü-Sirkeci alana rahatlıyor


İskeleler Yenikapı'ya


Trafik sorununu çözümlemek amacıyla Eminönü ve Sirkeci'deki vapur iskelelerinin Yenikapı'ya nakledilmesi için 30 milyar lira harcanacağı belirtildi. 


Hazırlanan projenin ilk aşamasını oluşturan 1300 metre uzunluğundaki mendireğin 500 metrelik bölümü tamamlandı.


Emin DEMİRCİOĞLU


   SİRKECİ'den Eminönü'ne kadar sıralanan iskeleler nedeniyle kilitlenen trafiğe çözüm getirmek amacıyla, vapur iskelelerinin Yenikapı'ya nakledilmesi konusundaki çalışmalar hızla ilerliyorlar. Bugünkü fiyatlarla 30 milyar liraya gerçekleştirilecek projeye göre Yenikapı Sahili'nde 5 deniz otobüsü, 2 araba vapuru, 2 şehir hatları vapuru, bir feribot iskelesi, bakım-onarım üniteleri ile işletme binaları ve 500 araçlık bir de otopark yapılacak. Anakent Belediye Başkanı Bedrettin




Dalan, ''Yenikapı'yı kent merkezi haline getirerek, Sirkeci ve Eminönü'ne soluk aldıracağız'' dedi.

   

İLK AŞAMASI TAMAMLANDI


   Kazıklı yolun yapımını üstlenen Kiska firmasına ihale edilen projenin ilk aşaması, 7 ayda tamamlandı. Firma yaklaşık 2.5 milyar liralık ihale sonucunda 10 metre genişlik ve 45 metre uzunluğundaki rıhtımın yanı metre uzunluğundaki rıhtımın yanı sıra tamamı 1300 metre olacak mendireğin 500 metrelik bölümünü bitirdi. Projenin ikinci bölümü için 9 milyar 300 milyon liralık ihaleyi de kazanan Kiska, 1300 metrelik mendireği tamamlayacak.


YENİ BİR MERKEZ


   Yenikapı Sahil Projesi'yle ilgili olarak bilgi veren Anakent Belediye Başkanı Bedrettin Dalan, şunları söyledi:

   ''Araba vapuru için sıraya giren kamyon ve otobüslerin trafiği tıkamasına engel olmak için, iskeleyi Yenikapı'ya taşıyacağız. Onun yerine de Karaköy'deki deniz otobüsü iskelesini getireceğiz. Bakırköy-Sirkeci arasında deniz otobüsü hattı koyacağız. Vapur iskelelerinden ikisini de Yenikapı'ya kaydırarak, sahili düzenleyip Eminönü ve Sirkeci meydanlarına soluk aldıracağız.''


(1988 yılında Reşat Altın 155.150 liraya satılıyormuş.)


Milliyet Gazetesi 31 Mayıs 1988



Abdullah Kutalmış MIZRAK/Emlakkulisi.com