Emlakta Nostalji

1988 yılında Yenikapı'da ''U'' köprü yapılacakmış!

1988 yılında rahat bir trafik akışı sağlamak amacıyla Yenikapı'da demiryolu üstgeçidinin önüne iki şeritli ''U'' köprü yapılacakmış. 830 milyon liraya ihale edilen köprü, 8 metre genişliğinde 2 şeritli olacakmış.



830 milyon liraya ihale edildi


Aksaray'dan Yenikapı'ya ya da Sahil Yolu'ndan Aksaray yönüne gidecek araçlarla Yenikapı yönünden Aksaray'a dönüş yapacak araçların kesişmelerini önlemek ve rahat bir trafik akışı sağlamak amacıyla Yenikapı'daki demiryolu üstgeçidinin hemen önünde yeni bir üstgeçit yapımı ihale edildi. İki şeritli U şeklindeki üstgeçitin buradaki kilitlenmeyi çözmesi amaçlanıyor.


Yenikapı'ya köprü geçit


Tren yolu köprüsüne 10 metreden teğet geçecek ''U'' köprü 8 metre genişliğinde ve 2 şeritli olacak. Kenarlarında yaya yolu da ayrılacak.


830 milyon liraya çıkacak olan ve 5 ayak üzerine oturtulacak köprü trafiğinin kesilmeden akmasını sağlayacak.


İSTİHBARAT SERVİSİ


   İSTANBUL'un kilitlenen trafiğini belirli bölgelerde rahatlatabilmek amacıyla, Yenikapı'daki tren istasyonunun önüne bir U köprü yapılıyor. 830 milyon liraya yapılacak 2 şeritli U köprü Ağustos ayında tamamlanınca, trafiğin kesişmesi önlenmmiş olacak.

   Unkapanı ile Vatan ve Millet caddelerinden gelen araçların Laleli istikametine dönmek için trafiği kestiği göz önüne alan Anakent Belediyesi, çelik ayaklar üzerine yapılacak 180 metrelik bir köprü ile trafik akışını sağlmayı amaçlıyor.


İLK ÖRNEKLER


   Yenikapı'da yapılacak U köprü ihalesini kazanan Yapı Proje Merkezi yetkilisi Ahmet Tolun, Kozyatağı'ndan sonra Yenikapı'da yapılacak çelik konstrüksiyon U köprülerin, Türkiye'de ilk örnekler 




olduğunu söyledi. 

   U köprü temel ayağının oturacağı yerin hazırlandığını, köprü ayaklarının montajına başlandığını söyleyen yetkililer, toplam 5 ayak üzerine oturacak köprünün trafik kesişmesini kesinlikle önleyeceğini belirttiler. 

   Tren yolu köprüsüne 10 metreden teğet geçecek olan U köprü, 4.5 metre yüksekliğinde ve 8 metre genişliğinde yapılacak, 2 şeritli köprünün kenarlarından yaya yolu da ayrılacak.


(1988 yılında Reşat Altın 155.150 liraya satılıyormuş.)


Milliyet Gazetesi 24 Mayıs 1988



Abdullah Kutalmış MIZRAK/Emlakkulisi.com