Emlakta Nostalji

1989 yılında ''Orman değildir'' raporuyla ormanlar katlediliyormuş!

1989 yılında ''Muhafaza ormanı'' kapsamından çıkartılan Elmalı Barajı su havzası çevresindeki bölge İstanbul Belediyesi tarafından iskana açılmış. Yeşil alandan çıkartılan bölgede 200 bin kişilik bir şehir kurulacakmış.



''Orman değildir'' raporuyla yeşil alanlar hızla betonlaşıyor


İskanla ''katliam''


''Muhafaza ormanı'' kapsamından çıkartılan Elmalı Barajı su havzası çevresindeki bölge İstanbul Belediyesi tarafından gecekondu önleme bölgesi ilan edilerek iskana açıldı.


Gecekondulaşmayı önlemek gerekçesiyle yeşil alandan çıkartılan bölgelerde inşaat ruhsatı alan kooperatifler veya özel kişiler hızla lüks konutlar yapmaya başladı.


Ferit SARSAKOĞLU


   İSTANBUL'da yeşil alanlar, resmi makamların ''orman değildir'' raporları sonucu artan bir hızla iskana açılıyor ve bu yönde verilen kararlar büyük bir ağaç katliamını da beraberinde getiriyor. Daha önce Elmalı Barajı su havzası çevresindeki köyleri ''muhafaza ormanı'' kapsamından çıkaran Orman Bölge Müdürlüğü, yine 59 nolu Orman Kadastro Komisyonu raporuna dayanarak, Kartal Soğanlık mevkindeki 30 dönümlük bir alanın 




ormanlık bölge olmadığına ve iskana açılabileceğine ilişkin bir rapor düzenledi. Karar üzerine Soğanlık'daki yeşil alan, İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından gecekondu önleme bölgesi olarak ilan edilerek iskana açıldı.

   Gecekondulaşmayı önlemek gerekçesiyle yeşil alandan çıkarılan bölgede, inşaat ruhsatı alan kooperatifler, üyelerinden ayda 1 milyon liraya varan ödentiler alarak lüks konutların inşaatına başladı. Adeta üye kapmak için yarış yapan kooperatifler, başvuruda bulunanlara ''ormanın en güzel yeri, tam çamlığın orta yeri bizim'' diye davetiye çıkarmakta da bir sakınca görmediler.

   Bölgede faaliyet gösteren bazı kooperatif yetkilileriyle yaptığımız görüşmeler şöyle:

   ''S. S. Mesken 2 Yapı Kooperatifi - Hasan Kavalcı: ''Dairelerimiz üç oda, bir salon, kalorifer, çift asansör ve hidroforlu olacak. Biraz lükse kaçacağız. Çerçeveleri pinoteks yapacağız. En güzel yer bizim, çamlığın tam içindeki yerler. Yalnızca binanın temeline isabet eden ağaçları kestik. Orada şu anda faal 85 kooperatif 17 bin konut yapıyor. 200 bin kişilik bir şehir kurulacak oraya.''

   S. S. Firuz Hanım Yapı Kooperatifi - Umur Kaflı: ''Biz orada beşer katlı 160 konut yapacağız. Henüz ruhsatımız çıkmadı. Orada yapılan inşaatların büyük bir kısmı ruhsatı beklemeden inşaata başladı. Biz arsayı belediyeden aldık, yeşil alan olmasının bir sakınca yaratacağını sanmıyorum. Arkamız ormanlık. Eğer üyelerimiz kabul ederse 40 konutun aylık ödentisi 1 milyona çıkarıp onların evini çabuk bitirmeyi düşünüyoruz. Diğer konutlar için aylık ödemeler şimdilik 500 bin lira.''


BELEDİYECİ NE DİYOR?


   Kendilerinin Büyükşehir Belediyesi'nden gelen ön projeye göre ruhsat verdiğini, ancak çevreden gelen tepkiler üzerine bölgedeki hafriyat çalışmalarını önceki gün durdurduklarını açıklayan Kartal Belediyesi Başkan Yardımcısı Ali Ekber Karagöz şöyle dedi:

   ''Orayı imara açan ön proje daha önceki büyükşehir yönetimi tarafından yaptırılmış. Ondan biz sorumlu değiliz. Biz bu projeye göre ruhsat verdik. Gelişmeler bizim dışımızda oldu. Yani biz ruhsat bürosu olarak çalıştık. Ancak ormanın bu derece tahrip edildiğini bilmiyorduk. Daha fazla ağaç katliamına meydan vermemek için hafriyat çalışmalarını durdurduk. Bölgeye dozer girişini yasakladık. Harita Müdürlüğü de ağaç tespiti çalışmalarına başladı.''


(1989 yılında Reşat Altın 191.425 liraya satılıyormuş.)


Milliyet Gazetesi 20 Ekim 1989



Abdullah Kutalmış MIZRAK/Emlakkulisi.com