Emlakta Nostalji

1989 yılında Perpa'nın 3 bin metrekaresi için ''yıkım'' kararı verilmiş!

1989 yılında 45 bin metrekare alan üzerine inşa edilen Perpa'nın 3 bin metrekaresi tapulu şahıs arazisi üzerine yapılmış. Arazi sahiplerinin açtığı dava sonucunda Yargıtay, Perpa Ticaret Merkezi'nin 3 bin metrekaresi için yıkım kararı vermiş.



Yargıtay, 3 bin metrekaresi için ''yıkım'' kararı verdi


Perpa'da deprem 


Yerel seçimlerden hemen önce Başbakan Özal'ın törenle açtığı Perpa İş Merkezi'nde davacılar güçlü bir koz daha kazandı. 45 bin metrekarelik alana 16 kat inşa edilen Perpa'nın 3 bin metrekare arazilerini de ''yuttuğunu'' kanıtlayan Sadi Aras ve İbrahim Alaca, belediyeden en az 20 milyar istiyor.


Şişli 3'üncü Asliye Hukuk Mahkemesi, davacıların ''işgalin önlenmesi'' istemini haklı görmüş, ancak yıkım istemini reddetmişti. Şimdi Yargıtay'ın ''yıkım'' kararıyla birlikte, 3 bin metrekarelik arazinin sahipleriyle İstanbul Büyükşehir Belediyesi arasında daha şiddetli bir pazarlık bekleniyor.


Şenol KONUKÇU


   BAŞKASIN tapulu arazisi üzerine yapıldığı için mahkemelik olan Perpa İş Merkezi davasında Yargıtay 1. Hukuk Dairesi, 3 bin metrekarelik bölümün yıkımına karar verdi. Yargıtay'ın bu kararı üzerine, arazi sahibi Sadi Aras ve İbrahim Alaca'nın pazarlık gücü arttı. Perpa inşaatı başlamadan dava konusu araziye 1 milyar lirayı çok gören, daha sonra 20 milyara kadar çıkan, ancak ödeme koşullarında anlaşamayan İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin bu karardan sonra daha büyük paralar vermesi gerekecek.

   Temeli Bedrettin Dalan zamanında atılan ve yerel seçimlerden önce Başbakan Turgut Özal tarafından törenle açılan, ancak dava nedeniyle tapu verilemediğinden henüz faaliyete geçemeyen Perpa, dünyanın en büyük iş merkezleri arasında yer alıyor. 45 bin metrekarelik alan üzerine 16 kat olarak inşa edilen ve 660 bin metrekare




kullanım alanı bulunan Perpa inşaatının 3 bin metrekaresi başkalarının arazisi üzerine yapılmıştı. Arazilerinin 5 bin 376 metrekarelik bölümünün de Perpa tarafından işgal edildiğini söyleyen Sadi Aras ve İbrahim Alaca, işgalin önlenmesi ve kendi arazileri üzerine yapılan inşaatın yıkılması için dava açmışlardı. Şişli 3. Asliye Hukuk Mahkemesi, işgalin önlenmesi istemini kabul ederken, büyük zarara neden olacağı gerekçesiyle yıkım istemini reddetmişti. Mahkemenin bu kararına arazi sahipleri tarafından yapılan itirazı inceleyen Yargıtay 1. Hukuk Dairesi, Şişli 3. Asliye Hukuk Mahkemesi'nin kararını bozdu. 20 Haziran günü, Yargıtay 1. Hukuk Dairesi'nde yapılan duruşmaya arazi sahiplerinin avukatları Şakir Demircioğlu ve Hasan Nuri Kuyucu ile belediye ve İmar Limited Şirketi'nin avukatları katıldı. Duruşmada söz alan Demircioğlu ve Kuyucu, ''Ortadoğu'nun ve dünyanın en büyük kompleksini yaptık diye övünenler, aslında en büyük gecekonduyu yapmışlardır. Çünkü, bu binanın imar planı ve ruhsatı yoktur'' iddiasında bulundular. Yargıtay 1. Hukuk Dairesi, duruşmadan sonra, Perpa'nın başkasının arazisi üzerine yapılan 3 bin metrekarelik bölümünün yıkılması gerektiğine karar verdi. Yargıtay'ın bu kararından sonra dosya tekrar mahkemeye gelecek. Şişli 3. Asliye Hukuk Mahkemesi yapacağı ilk duruşmada, Yargıtay'ın kararına uyup uyulmama konusunda karar verecek.


(1989 yılında Reşat Altın 191.425 liraya satılıyormuş.)


Milliyet Gazetesi 1 Temmuz 1989



Abdullah Kutalmış MIZRAK/Emlakkulisi.com