Emlakta Nostalji

1989 yılında Rıdvan Paşa Köşkü ilgi bekliyormuş!

1989 yılında tarihi Rıdvan Paşa Köşkü, Erenköy Kız Lisesi'nin bahçesinde sürünüp dökülüyormuş. Rıdvan Paşa tarafından yaptırılan ve onun adıyla anılan birinci derece tarihi köşk, bakımsızlıktan yok olmak üzereymiş.



Yardım bekliyor... Erenköy Leyli İnas Sultanisi olarak hizmete giren Rıdvan Paşa Köşkü, son olarak 1916 yılında restore edilmiş. Daha önce İstanbul'da pek çok köşk kurtaran Turing ve Otomobil Kurumu Genel Müdürü Çelik Gülersoy, ''Mali olanaklarımız sınırlı'' diyerek Rıdvan Paşa Köşkü için çaresizliğini dile getirdi.


Rıdvan Paşa'nın kemiği sızlıyor


Harabe köşk


19'uncu yüzyılda şehremini, yani belediye başkanı olan İsmail Rıdvan Paşa'nın köşkü, Erenköy Kız Lisesi'nin bahçesinde sürünüp dökülüyor. En son 1916'da onarım gören köşk o yıllarda Çamlıca, sonra da Erenköy Sultanisi olarak eğitime hizmet vermişti.


Köşkün sahipsizliğine kızan öğrenciler, okul duvarına ''Ey Kültür Bakanlığı neredesin...? Bu eseri korumayan Allah'ından bulsun'' diye yazmış. Daha ne desinler ki..




Tuncer BAHÇEVAN


   TARİHİ eserlerin sahipsizliğinde yeni bir dram yaşanıyor. 19'uncu yüzyılda Şehremini (Belediye Başkanı) Rıdvan Paşa tarafından yaptırılan ve onun adıyla anılan köşk, bakımsızlıktan ve ilgisizlikten yok olmak üzere. Birinci derecede tarihi eser olan ve Erenköy Kız Lisesi'nin bahçesinde bulunan köşk, son olarak 1916 yılında onarıma görmüş, o tarihten bu yana kaderine terk edilmiş.

   1916 yılında Çamlıca, daha sonra da Erenköy Leyli İnas Sultanisi adıyla okul olarak hizmet veren ''Rıdvan Paşa Köşkü'', bir yangın nedeniyle harabe duruma gelmiş. Erenköy Kız Lisesi Müdiresi Emek Çimen, 3 yıldan bu yana köşkü kurtarmak amacıyla çeşitli yerlere başvurduğu ve sonuç alamadığını belirterek, köşkün özelliklerini şöyle anlattı:

   ''19'uncu yüzyılda yapıldığı sanılıyor. Ön ve arka yüzlerinde Osmanlı mimarisinin özgün örneklerini taşıyor. İçerideki eşsiz duvar süslemeleri ve ağaç işlemeciliği açısından türünün son örneği olarak nitelendirilebilir. Okula ayrılan ödenekle burayı restore etmek mümkün değil. Son çare olarak Türkiye Turing ve Otomobil Kurumu'na başvurdum, yanıt bekliyorum.''

   Öğrenciler de, köşkün göz göre yok olmasına duydukları tepkiyi ve ilgililerin ilgisizliğini, okul duvarlarına yazdıkları, ''Ey Kültür Bakanlığı, neredesin?'', ''Bu eseri korumayan, Allah'ından bulsun'' sloganlarıyla dile getiriyorlar.

   Erenköy Kız Lisesi Müdiresi Emek Çimen'in köşk için istediği yardım talebini kendisine ilettiğimiz Turing ve Otomobil Kurumu Genel Müdürü Çelik Gülersoy, ''Mümkün değil'' yanıtını verdi.


Milliyet Gazetesi 27 Haziran 1989

 


Abdullah Kutalmış MIZRAK/Emlakkulisi.com