29 / 04 / 2024

1990 yılında Çatalca'da Bizans kalesi yerle bir edilmiş!

1990 yılında Çatalca'da Bizans kalesi yerle bir edilmiş!

1990 yılında Çaltalca'nın Binkılıç Köyü'nde bir Bizans kalesi dozerlerle yerle bir edilmiş. Çevre düzenlemesi yapılacağı gerekçesiyle yıkılan kalede antika eşyalar ve paraların da yağmalandığı iddia edilmiş.



1990 yılında Çatalca da Bizans kalesi yerle bir edilmiş!


YOK OLAN KALE - İstanbul'un Çatalca ilçesine bağlı Binkılıç Köyü'nün muhtarı Şükrü Lim, fidan dikmek için arazi düzenlemesi yaparken, toprak altından kale duvarları çıktı. Kale duvarlarını ezip geçen dozer, bir toprak yol meydana getirdi. Yolun hemen sağında kale duvarlarının kalıntılarının kalıntıları gözüküyor. Kalenin geri kalan kısmı dozerin kepçesinden kendini kurtaramadı.


Çatalca'nın Binkılıç Köyü'nde tarih yağması


Köy muhtarı, tarihi kaleyi yıktı


İstanbul'a 120 kilometre uzaklıktaki Binkılıç Köyü'nün muhtarı Şükrü Lim, ağaçlandırma çalışması için çevre düzenlemesi yapacağı gerekçesiyle köy yakınındaki Bizans kalesini dozerle yerle bir eti. İhbar üzerine soruşturma açılırken, kaleden bazı tarihi eserler çıktığı, ancak yağmalandığı ileri sürüldü.


1990 yılında Çatalca da Bizans kalesi yerle bir edilmiş!


Köy muhtarı tarihi kaleyi yıktı


Bedir SEFEROĞLU


   Köy muhtarı tarihi kaleyi yıktı. İstanbul'a bağlı Çatalca ilçesinin Binkılıç Muhtarı Şükrü Lim ağaçlandırma yapacağını ileri sürerek Bizans kalesini yerle bir ettirdi.

   İstanbul'a 120 kilometre uzaklıktaki Binkılıç Köyü sakinleri, kısa bir süre önce dozerlerin Bizans döneminden kalma köy yakınındaki kaleyi yıktığını görünce şaşkına döndüler. Çalışmalar ilerleyip toprak altından kale duvarları ve oyukları çıkınca köylüler yetkililere başvurup tarihi kalenin yağmalandığını ihbar etti.

   

Tarihi kıymet yok


   Çevrede, ağaçlandırma yapmak için tarihi değeri bulunmayan duvarları yıktırdığını ifade eden 57 yaşındaki köy muhtarı Şükrü Lim konuyla ilgili olarak şunları söyledi:

   ''Orada eski bir kale var. Bir kıymeti olmadığı için Orman İdaresi'ne başvurdum. Düşüncemi onlara anlattım. Ağaçlandırma yapılırsa daha iyi olacağını söyledim. Onlar da kabul etti. Dozerler gelip kaleyi yıkmaya başladı. Bunda bir şey yok. Fidanları aldık. Bu hafta dikmeye başlayacağız. Bence burasının hiçbir tarihi kıymeti yok.''

   Toprağın altından kale duvarları çıktıktan sonra yıkım işlemlerinin durdurulduğunu belirten bir yetkili ise, ''Şu anda çevrede tedbir aldık. Çünkü kazılar başladığı zaman antika eşyalar ve altın paralar çıktığı ileri sürülüyor. Gerekli incelemeler yapılıyor'' şeklinde konuştu.


Tercüman Gazetesi 12 Nisan 1990



Abdullah Kutalmış MIZRAK/Emlakkulisi.com




Geri Dön