1990 yılında Fehime Sultan Yalısı çayhaneye dönüştürülmesi istenmiş!
1990 yılında ortaokul binası olarak kullanılan Fehime Sultan Yalısı, ''Milli Eğitim gelirlerini artırmak gerekçesiyle'' çay bahçesi yapılması istenmiş. Vali Bayar, ''Okulu kapattırıp çayhane yaptırmayız'' demiş.
ONARIM BEKLİYOR... Okul olarak 1909 yılından beri hizmet veren Fehime Sultan Yalısı'nın, yaz tatilinden yararlanılarak onarılabileceği belirtildi.
Gaziosmanpaşa Ortaokulu'nda tartışma
Tarihi okul çay bahçesi olur mu?
Beşiktaş İlçe Milli Eğitim Müdürü'nün ''Milli Eğitim gelirlerini artırmak'' gerekçesiyle ortaya attığı çay bahçesi fikri, öğrenci velilerinin yanı sıra Vali Bayar'ın da tepkisine yol açtı.
İSTİHBARAT SERVİSİ
OKULLARIN tatile girmesiyle birlikte, tarihi Gaziosmanpaşa Ortaokulu'nun çay bahçesi yapılmak istenmesi öğrenci velilerini ayağa kaldırdı. Okul Aile Birliği Başkanı Azmi Yavuzalp, ''Kendi okulunu kendin yap'' kampanyasıyla yeni okullar 1909 yılında eğitime açılan 2. Abdülhamit'in yeğeni Fehime Sultan'ın yalısının çay bahçesine dönüştürülmesine karşı çıktıklarını söyledi. Okulun mülkiyetinin İl Özel İdaresi'ne ait olduğunu belirten İstanbul Valisi Cahit Bayar da, ''Okulu kapattırıp çayhane yaptırmayız'' dedi.
FİKİR KİMDEN ÇIKTI?
Beşiktaş İlçe Müdürü Cemal Demircan'ın ''Milli Eğitim gelirlerini artırmak'' gerekçesiyle ortaya attığı bu fikir, öğrenci velileri tarafından tepkiyle karşılandı. Velilerin tepkisi üzerine, Demircan şunları söyledi:
''Okulların tatile girdiği 2.5 aylık yaz döneminde Kabataş Erkek Lisesi gibi Gaziosmanpaşa Ortaokulu'nu da başka illerden İstanbul'a gelen öğretmenlere, dönemler halinde öğretmenevi gibi kullanıyoruz. Bu okulda kalan öğretmenlere Boğaz'a karşı çay içme olanağı da sağlamak istedik. Okulun bahçesinde bir teşkilat kurup, okulda kalan öğretmenlerle, çevrede yaşayan öğretmenlerin oturup çay içmelerini sağlayacaktık. Ama önerimiz yanlış anlaşıldı.''
Milliyet Gazetesi 16 Haziran 1990
Abdullah Kutalmış MIZRAK/Emlakkulisi.com