Emlakta Nostalji

1992 yılında Devlet Konukevi'ni hacizden 'TEK' kurtarmış!

1992 yılında Devlet Konukevi olarak inşa edilen Atik Ali Paşa Yalısı üzerindeki 125 milyar liralık Vakıf Bankası'nın haczini Türkiye Elektrik Kurumu ödeyerek yalıyı satın almış. Yalının sahibi İETT'ye de 25 milyar ödemiş.



Devlet konukevini hacizden TEK kurtardı


Rıdvan AKAR


    AZ kalsın devlet, gelen resmi konuklarını hacizli bir konukevinde ağırlayacaktı. Düşünün ki bir de başka bir ülkenin cumhurbaşkanı ya da bakanı konuk iken icra gelmiş olsaydı, vay devletin haline (!)

    İstanbul Beşiktaş'ta devlet konukevi olarak restorasyonu sürdürülen Atik Ali Paşa Yalısı üzerindeki 125 milyar liralık Vakıflar Bankası'nın haczini TEK (Türkiye Elektrik Kurumu) ödeyerek yalıyı satın aldı. Kurum satış işlemi için ayrıca İETT'ye de 25 milyar lira ödedi. 

    Yılan hikayesine dönen konukevi inşaatı da böylece bir sahibe kavuşmuş oldu. Devlet Konukevi'nin 10 yıllık öyküsü şöyle:

    Askeri yönetimin devlet başkanı Kenan Evren bir yat gezisi sırasında yalının devlet konukevi olması için emir verdi.

    Askeri yönetim tarafından çıkarılan çerçevesinde İETT'nin ambar olarak kullandığı bina TEK'e devredildi. Bu karara itiraz eden İETT Genel Müdürlüğü kararın iptali için Bölge İdare Mahkemesi'ne başvurdu.

    Bu arada TEK yalının restorasyon çalışmalarına başladı ve bugüne kadar 46 milyar lirayı bulan bir harcama yaptı.

    Bu arada Serim İnşaat firmasına 1984 yılında 284 milyon liraya ihale edilen yalının restorasyonu bir yıl içinde tamamlanması gerekirken keşif bedeli yüzde 3038 artırılarak 7.688 milyon liraya çıkarıldı. Bugüne kadar fiyat farkları da dahil TEK 46 milyar 34 milyon lira ödemesine rağmen yalının restorasyonu bir türlü tamamlanamadı.

    1989 yılında dava sonuçlandı ve mahkeme yalının İETT'ye verilmesine karar verdi.

    Bu gelişme üzerine Turgut Özal'ın talimatıyla yalının İETT'den, TEK tarafından satın alınmasına karar verildi. 

    İETT yalıyı satmak için 200 milyar lira isteyince görüşmeler tıkandı. Çünkü TEK bu parayı ödemeyeceğini bildirdi.

    Bu arada binanın restorasyonu çalışmaları tamamen durduruldu.

    TEK bugüne kadar yaptığı harcamaları geri almak kaygısıyla durumu Enerji Bakanlığı'na havale etti. Şimdiki Enerji Bakanı Ersin Faralyalı'nın müdahalesi ve çetin pazarlıklar sonucu 24 Kasım 1992'de binanın 150 milyar liraya TEK'e satılmasına karar verildi. 

    Ancak bu kez de ortaya garip bir durum çıktı. Çünkü bina Vakıflar Bankası tarafından hacizli idi. 1986'da otobüs almak için bankadan 12 milyar lira alan İETT Yönetimi karşılık olarak binayı göstermiş, daha sonra borçlarını ödeyemeyince de borcu 12 milyar liraya yükselmişti.

    TEK bankanın alacaklarını da ödedikten sonra restorasyon çalışmalarına hız verdi. Şimdi  restorasyon tamamlandıktan sonra binayı maliyet tutarına Dışişleri Bakanlığı'na devredecek. Böylece devletin konukları da huzur içinde ağırlanmış olacak.


(1992 yılında Reşat Altın 560.227 liraya satılıyormuş.)


Milliyet Gazetesi 22 Şubat 1993



Abdullah Kutalmış MIZRAK/Emlakkulisi.com