Emlakta Nostalji

1992 yılında Kadıköy'e 140 milyarlık park!

1992 yılında Kadıköy Belediyesi, Selamiçeşme'de 120 bin metrekarelik Hazine arazisi üzerinde 140 milyar liraya yeşil alan ve spor kompleksi inşa edecekmiş. Gerçekleştirilecek proje, yerel yönetimcilerle gerçekleştirilen en büyük projeymiş.



Kadıköy'e, belediyelerin sahip olduğu en büyük spor kompleksi


140 milyarlık park


Ferit FARSAKOĞLU


Kadıköy Belediyesi Selamiçeşme'de 140 milyar liraya, içinde golf sahası ve tenis kortları da bulunan bir spor kompleksiyle yeşil alanın düzenlenmesi için kolları sıvadı.


   KADIKÖY Belediyesi, yerel yönetimlerin sahip olduğu en büyük spor kompleksini yapmak için Maliye Bakanlığı'ndan gerekli izni aldı. 120




bin metrekarelik Hazine arazisi üzerinde düzenlenecek olan yeşil alan ve spor kompleksinin 140 milyar liraya mal olacağını belirtildi.

   Selamiçeşme'de yapılacak olan düzenleme için Yıldız ve Mimar Sinan üniversitelerinin öğretim üyelerinden oluşturulan jüri, 26 eser arasında Almıla Sağdıç ve arkadaşlarının hazırladığı eseri seçti. Düzenlenen yarışmada birinci gelen projeye 15 milyon lira ödül verdi. 

   Kadıköy Belediye Başkanı Cengiz Özyalçın, düzenlenecek yeşil alanın ve spor kompleksinin şimdiye kadar yerel yönetimlerce gerçekleştirilen en büyük proje olduğunu belirtti. Özyalçın, Selamiçeşme'deki arazinin iki yıl önce Hazine'den kendilerine devredildiğini, ancak Maliye Bakanlığı ile olan bir takım anlaşmazlık nedeniyle projenin gerçekleşmesinin geciktiğini açıkladı. Arsanın üzerinde 29 ayrı tür ağaç bulunduğunu ve bunların tamamının aynen korunacağını söyleyen Özyalçın'ın verdiği bilgiye göre, projede şu tesisler yer alıyor:

   ''6 adet tenis, 2 basket sahası, açık ve kapalı yüzme havuzu, 2 adet voleybol sahası, mini futbol sahası, 2 adet voleybol sahası, golf ve buz pateni için rezerv alan, sinema salonu, sergi alanı, kütüphane, amfi tiyatro ve çiçek fidanlığı.''

   Kadıköy Belediye Başkanı Cengiz Özyalçın, 140 milyar liraya mal olacak projenin parasal sorunu olmadığını belirterek, şunları söyledi:

   ''Projeyi yap-işlet-devret modeline göre hayata geçireceğiz. Maliye Bakanlığı'yla olan sorunumuzun çözümünün gecikmesi, maliyetin artmasına neden oldu. Ancak önümüzde hiçbir engel kalmadı. Arsa üzerindeki ağaçların konumlarını ve cinslerini tek tek belirledik ve kayıtlara geçirdik. Parkı herkese hitap edebilecek şekilde projelendirdik.''


(1992 yılında Reşat Altın 560.227 liraya satılıyormuş.)


Milliyet Gazetesi 27 Ocak 1992



Abdullah Kutalmış MIZRAK/Emlakkulisi.com