1992 yılında zenginler arasında yalıda oturmanın modası geçmiş!
1992 yılında Türk zenginleri arasında yalıda oturma modası geçmiş. Yalı sahipleri Boğaziçi'ndeki bakım masraflarının fazla olduğu yalılarda oturmak yerine, ormanlık bölgelerdeki modern villalara yerleşmeye başlamışlar.
Zenginler yalıdan ormana
Zenginler arasında yalıda oturmanın modası geçti. Bakım masrafının altından kalkamayan veya aralarında miras anlaşmazlığı olan yalı sahipleri, yalılarını elden çıkararak ormanlık bölgelerdeki villalara yerleşmeye başladı.
8 ile 100 milyara satılan, aylık kirası 6-10 bin doları bulan yalıların taliplisi büyük şirketlerin yabancı yöneticileri. Şirketler, bu yalıları masraf gösteriyorlar. Böylece bakımlarını da yaptırabiliyorlar.
Nuray ORUN
TÜRK zenginleri, Boğaziçi'ni birer dantel gibi süsleyen, deniz manzaralı, yüzme havuzlu yalılarda oturma modasını yavaş yavaş terk ediyor.
Artık yeni moda, ormanlık bölgelerdeki modern villalara taşınmak.
Oturdukları yalının bakım masrafını karşılayamaz hale gelen veya aralarında miras anlaşmazlığı olan yalı sahipleri, yıllardır oturdukları evlerini ya satarak ya da kiraya vererek, ormanlık sahalarda yaptırdıkları villalara taşınmayı tercih ediyorlar.
Satış fiyatları 8 (300 metrekare) ile 100 milyar (6300 metrekare), kiraların ise 6 bin dolarla (42 milyon TL) 10 bin dolar (70 milyon TL) arasında değişen bu tarihi yalılara, şirketlerin yurtdışından getirdikleri üst düzey yöneticilerinden başka pek talep gelmiyor.
Şirketlerin ilgi göstermelerinin başlıca sebebi ise, kira ve bakım ücretlerinin masraftan düşmeleri.
Özellikle Tarabya, Kalender, Yeniköy ve Bebek gibi semtlerde son zamanlarda yapılan ve fiyatları 5 milyarla 14 milyar TL arasında değişen Boğaz manzaralı evler de eskisi gibi rağbet görmüyor.
1. veya 2. derecede tarihi eser olduklarından yalıların bakımını yaptırmak zorunda kalan yalı sahipleri, deniz manzarası seyretmek uğruna 100 milyon lira boya badana masrafı yapmak yerine, fiyatı yalının yarısından daha az olan modern villalarda oturmayı tercih ediyorlar.
Son yıllarda Sapanca, İznik, Zekeriyaköy, Kavacık, Marmara Eğrelisi ve Çatalca gibi bölgelerde mantar gibi biten villaların arsa metrekare fiyatları 45 bin lira ile 800 bin lira arasında değişiyor.
Zekeriyaköy'deki villaların peşin fiyatı 2 milyar, taksitli fiyatı ise 4 milyar civarında bulunuyor.
Turyap Emlak Bankası'nın Levent Çarşı Bürosu Şefi Zeynep Tanyolaç, yalı sahiplerinin artık deniz yerine ormanlık bölgeleri tercih ettiklerini belirterek, şu bilgileri verdi:
''Üç-beş kişi birleşip bir kooperatif kuruyorlar. Arsa fiyatları buralarda ucuz olduğundan ve inşaat masraflarını karşılayacak yeterli paraya da sahip olduklarından kısa sürede villalarını bitirip yerleşiyorlar.''
YANGINLAR- Yetkililer, son olarak Fahrettin Paşa, Emin Aksoy ve Kaptan Seferoğlu yalılarının yanmasıyla yeniden gündeme gelen yangınların şüpheli olduğunu belirtiyorlar.
Yetkililer, ''Yalı sahipleri, kendilerini sürekli masrafa sokan yalılardan kurtulmak istedikleri için yangını bizzat çıkarıyor olabilirler. Çünkü Boğaziçi'nde 500-600 metrekarelik imarı alınmış bir arsanın fiyatı 10 milyar liradan başlıyor'' şeklinde konuştular.
(1992 yılında Reşat Altın 560.227 liraya satılıyormuş.)
Milliyet Gazetesi 21 Haziran 1992
Abdullah Kutalmış MIZRAK/Emlakkulisi.com