Emlakta Nostalji

1993 yılında Haliç kıyılarını kültür merkezleri süsleyecekmiş!

1993 yılında Haliç kıyılarını kültür merkezleri süsleyecekmiş. Feshane binası Çağdaş Sanat Müzesi, Sütlüce mezbahası Haliç Kültür ve Eğitim Merkezi olacakmış. Lengerhane binası ise Sanayi ve Teknoloji Müzesi olacakmış.



Kirli Haliç'e kültür mavisi


Sütlüce mezbahası Haliç Kültür ve Eğitim Merkezi, Feshane binası Çağdaş Sanat Müzesi, Lengerhane Sanayi ve Teknolojisi Müzesi oluyor. Tarihi Galata Köprüsü de yenilenerek Balat-Hasköy arasına konacak.


Emin DEMİRCİOĞLU


    HALİÇ kıyılarını kültür merkezleri ve tarihi yapıtlar süsleyecek. Pisliğinden, kokusundan yakınılan Haliç, bir anlamda kültür merkezleri, müzeler ve kütüphanelerle renklendirilecek. 

    Çatısı açık maviye boyanan ve Haliç Köprüsü'nden bakılınca, bir yüzme havuzu görüntüsü veren tarihi Feshane binası, Eczacıbaşı Vakfı tarafından Çağdaş Sanat Müzesi olarak restore edilip, sonbaharda hizmete girecek.

    Sütlüce-Karaağaç mezbahalarının Lengerhanesi, Koç Vakfı'nın katkılarıyla Sanayi ve Ticaret Müzesi olarak hazırlanıyor. Mezbahanın kesimhane bölümü ise Erol Kerim Aksoy Vakfı tarafından Mimar Sinan Üniversitesi işbirliğiyle Sanat Müzesi olarak düzenlenecek.

    Kültür köprüsü diye nitelenen tarihi Galata Köprüsü de İstanbul Büyükşehir Belediyesi şirketlerinden İston A.Ş. tarafından 28.5 milyar liraya yenilenecek. Tarihi köprünün yenileme projelerini İstanbul Teknik Üniversitesi yapacak. Projeye dayalı olarak saç levha, çelik profil veya kutu sistemiyle konstrüksiyon yapılacak ve yollar mastik asfalt ile kaplanacak. Köprü dubalarının yenilenmesi için Taşkızak Tersanesi'nden yardım alınacak. Köprü tamamlandıktan sonra çevre düzenlemesi, gerekli yol bağlantıları yapılarak Balat ile Hasköy arasına yerleştirilecek. Yenilenen dubalar üzerinde yapılacak turistik tesislerle tarihi görünüm de korunacak.

  

Milliyet Gazetesi 3 Temmuz 1993



Abdullah Kutalmış MIZRAK/Emlakkulisi.com