Emlakta Nostalji

1994 yılında Pera Palas ihale çıkacakmış!

1994 yılında İstanbul'un ilk otellerinde Pera Palas ihale çıkacakmış. Pera Palas'ın sahibi Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından ihale çıkarılacak tarihi otel, otel-müze olarak yaşamını sürdürecekmiş.



Pera Palas ihaleye çıkıyor


Atatürk ve Agatha Christe'nin oteli Pera Palas'ı, yeni sahibi Kültür Bakanlığı ihaleye çıkarıyor. İhaleyi kazanan şirket Pera Palas'ın otel-müze olarak işletilmesini yürütecek.


Füsun DEDEHAYIR


    İTTİHAK ve Terakki'den Kurtuluş Savaşı'na Atatürk'ten Agatha Christie'ye İstanbul tarihinin çok önemli bir parçası ve tarihi kişiliklerin oteli Pera Palas ihaleye çıkıyor. 12 yıl süren bir hukuk mücadelesinin sonunda şubat ayında tapusu Kültür Bakanlığı'na geçen Pera Palas, artık bir otel-müze olarak yaşamını sürdürecek. 

    Pera Palas'ın yeni sahibi Kültür Bakanlığı ihale için yaptığı hazırlıklar ise tamamlanmak üzere. Otele yabancı işletmeciler ilgi gösteriyor. Bakanlık ihaleyi katılacak firmalara ise şu mesajı veriyor: ''Bizim amacımız binanın iyi korunması. Kim iyi korur ve yüksek parayı verirse Pera Palas'ın işletmesini kazanır.''

    Kültür Bakanlığı'nın bir diğer mesajı da tarihi Pera Palas'ın tartışmalı ve bol mahkemeli kamulaştırma, tapu tescil davalarında karşı tarafı temsil eden üç hayır kurumuna. Yıllardır bu otelin gelirlerinin yüzde 75'ini alan Verem Savaş Derneği, Darülaceze ve Darüşşafaka cemiyetleri bu geliri kaybetmeyecek. Pera Palas'ın gelirlerinden eskisi gibi yararlanmaya devam edecek.

    TARTIŞMALI - Pera Palas'ın şimdiki işletmecisi İstanbul Otelcilik ve Turizm'in yüzde 95 payla en büyük hissedarı işadamı Mustafa Süzer'in babası Hasan Süzer ise otelin ihaleye çıkarılamayacağını iddia ediyor. Hasan Süzer, otelin içindeki eşyaların Kültür ve Turizm Bakanlığı'na ait olmadığını belirtiyor. Süzer, oteldeki antik eşyaların eski sahibi Misbah Muhayeş Vakfı'na, diğer mutfak araçları, karyola, televizyon gibi eşyaların da kendine ait olduğunu ve mahkeme kararına göre bunların Kültür Bakanlığı tarafından alınamayacağını öne sürüyor. Süzer, ''Kültür Bakanlığı buradan eşya alamaz. Vakıf ve biz eşyaları çekince otel boş kalacak ve kapanacak'' diyor. 

    Kültür Bakanlığı ise otelin en değerli eşyalarının Misbah Muhayeş tarafından otelde veya başka bir yerde sergilenmesi kaydıyla yıllar öne bağışlandığını belirtiyor. Bu 480 parçanın antik eşyaların alınmaması için de yasal bir engelin bulunmadığını ve kendilerinin oluşturacağı bir komisyonun otele giderek değerli menkulleri tespit edeceğini, gerekli gördükleri tespit edeceğini, gerekli gördüklerini satın alacaklarını vurguluyor.


Milliyet Gazetesi 25 Mayıs 1994



Abdullah Kutalmış MIZRAK/Emlakkulisi.com