1995 yılında Haliç'in çamuruna müşteri aranıyormuş!
1995 yılında Haliç'in zemininde yıllarca biriken 33 bin 333 kamyon dolusu çamuru alacak gönüllü aranıyormuş. Haliç'in zeminindeki 60 metre kalınlığında, 5 milyon ton çamurun özelliklerini araştıran bir Bilim Kurulu'da oluşturulmuş.
Haliç'in çamuruna müşteri aranıyor!
5 MİLYON TON
Bir zamanların ''Altın Boynuz''u Haliç'te şimdi 5 milyon ton çamur var. Çekmek için de 33 bin kamyon gerekli. Eskiden porselencilerin gözdesi olan ziftlenince ortada kalan çamuru alacak gönüllü aranıyor.
KREDİ VERİLSİN
32 kişilik bir grup çamurun özelliklerini araştırıyor. Dipteki çamurdan, çok kaliteli, gözenekli tuğla üretilebileceğini söyleyen uzmanlar, ''İsteyenlere verelim alıp götürsün, devlet kredi açsın'' diye konuşuyor.
YILAN hikayesine dönen Haliç'in zemininde yıllarca biriken 33 bin 333 kamyon dolusu çamuru alacak gönüllü aranıyor.
Büyükşehir Belediyesi Çevre Kontrol Daire Başkanı Doç. Dr. Mustafa Öztürk, Haliç'in çamurunun özelliklerini öğrenmek amacıyla 32 kişilik Bilim Kurulu oluşturduğunu ve 19 noktada sondaj çalışmalarının başladığını söyledi. Sondaj ihalesini bir milyar liraya STFA'nın kazandığını açıklayan Öztürk şöyle konuştu:
''Haliç'in çamurundan nasıl yararlanabileceğimizi, Haliç'in mevcut durumunu bilmek istedik. İstanbul Teknik Üniversitesi, Yıldız Teknik ve Gebze Yüksek Teknoloji Enstitüsü'nden 12 öğretim, 20 araştırma görevlisi çeşitli projeleri değerlendiriyor.
Haliç'in zemininde 60 metre kalınlığında, 5 milyon ton çamur olduğu tahmin ediliyor. Bu çamurun zeminin taranarak çıkarılması, suyun kolektörler yardımıyla arıtmalardan geçirilmesiyle Haliç kurtulacak.
''TEMİZ HAVUZ''
Eski zamanlarda porselen yapımında kullanılırmış. Uzmanlara çamuru incelettik, ancak organik maddeli, ziftli olduğunu belirtip kullanamayacaklarını kaydettiler. İsteyen çamuru alabilir.''
Öztürk Haliç'i yüzülecek kadar temizlemenin mümkün olmadığını kaydederek sözlerini şöyle sürdürdü:
''Masmavi yapamayız, çünkü paramız yok. Haliç'ten gaz çıkışını bitirerek insanların çevresinde rahatlıkla dolaşıp gezebileceği, içinde balıkların yaşayabileceği bir havuz yapacağız. Herkes Haliç'i kurtardığını iddia ederek bize proje veriyor. Aralarında uçuk fikirler de olan 50'den fazla proje inceledik. En doğru projeyi Bilim Kurulu belirleyecek.''
Haliç Bilim Kurulu ve Gebze Yüksek Teknoloji Enstitüsü Çevre Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Mehmet Karpuzcu ise dipteki çamurdan, çok kaliteli, gözenekli tuğla üretilebileceğini söyledi ve şu bilgileri verdi: ''İsteyene verelim, alıp götürsün. Binlerce binaya yetecek tuğla çıkar. Osmanlı döneminde porselen yapanlar Haliç'i temizliyor sayıldığı için vergiden muaf tutulurdu. Günümüzde de Haliç'in çamurunu alıp tuğla yapacak kişiye devlet kredi açmalı.''
(1995 yılında Reşat Altın 3.900.000 liraya satılıyormuş.)
Milliyet Gazetesi 1 Ağustos 1995
Abdullah Kutalmış MIZRAK/Emlakkulisi.com