Emlakta Nostalji

1995 yılında İstanbul'un gecekondu envanteri çıkarılacakmış!

1995 yılında Bayındırlık ve İskan Bakanlığı, İstanbul'daki gecekonduların envanterini uzaktan algılama sistemiyle çıkaracakmış. 60 milyar liraya kurulacak ''Uzaktan Algılama Sistemi''yle uydu aracılığıyla İstanbul'un gecekonduları tespit edilecekmiş.



Gecekondular uydudan sayılacak


Çiğdem TOKER/ANKARA


İstanbul'daki gecekonduların envanteri, uzaktan algılama sistemiyle çıkarılacak. Bakan Çulhaoğlu, proje maliyetinin 60 milyar lira civarında olduğunu belirterek, ''Bu çalışma yapılmadan af falan olamaz'' dedi.


    GECEKONDU affı üzerine bu kadar tartışma yapılıp, yasa değişiklikleri önerilirken, devletin hiç bir kurumunda, Türkiye'deki gecekonduların envanterinin olmadığı ortaya çıktı. 

    Bayındırlık ve İskan Bakanlığı, bu amaçla, gecekonduların fotoğrafını uydu aracılığıyla ekrana yansıtan ''Uzaktan Algılama Sistemi'' kuruyor.

    Bu sistemle, uydu aracılığıyla çekilen fotoğraflar merkezdeki ekrana yansıyacak. İstenilen ölçekte büyütülüp küçültülebilecek bu fotoğraflarda, gecekondu sayısı saptanabildiği gibi, kapı numaraları bile okunabilecek. 

    Gecekonduların hangi bölgede, kaç katlı, kaç metrekarelik alanda kurulu olduğu, arazinin mülkiyet durumu çok kısa sürede saptanabilecek. 


60 MİLYAR LİRA


   Bakan Halil Çulhaoğlu, proje maliyetinin 60 milyar lira civarında olduğunu, İller Bankası'nın projeyle görevlendirildiğini söyledi. Çulhaoğlu, TOBB Başkanı Yalım Erez'in Başbakan Tansu Çiller tarafından da benimsenen, ''Gecekonduyu ver, lüks konutu al'' projesini ''ütopik'' buldu ve ''Devletin kurumsal yapısını bozmamak gerekiyor'' dedi. Bu projenin gerçekleşmesinin önünde birden fazla teknik ve hukuki engel olduğunu söyleyen bakan, bunları şöyle sıraladı:

    Bazı gecekondular SİT alanında, bazıları ormanlık arazide, bazıları da Boğaziçi'nde. SİT alanındaki yerlere yeni yapı yapamazsınız, çünkü Anayasa'ya aykırı. Koruma su havzalarındaki binaları nasıl meşrulaştıracaksınız?

    Orman arazisi kapsamından çıkarılmış alanların, yasaya göre orman köylüsüne tahsis edilmesi gerekiyor. Şimdi böyle alanlarda oturan gecekondu sakinlerini orman köylüsü mü sayacağız? Nasıl vereceğiz?

    Her gecekondu sakini, oturduğu mekanı rayiç bedelden satın alabilecek güce sahip değil.


(1995 yılında Reşat Altın 3.900.000 liraya satılıyormuş.)


Hürriyet Gazetesi 29 Ocak 1995



Abdullah Kutalmış MIZRAK/Emlakkulisi.com