Emlakta Nostalji

1995 yılında İstinye satılığa çıkarılmış!

1995 yılında İstinye Tersanesi'nin arazisi, özelleştirme kapsamında ihale usulüyle satılığa çıkarılmış. Değeri 8 trilyon lira civarında olduğu iddia edilen 35 dönümlük araziye 4 firma talip olmuş.



İstinye satılık


Dört yıl önce kapatılan İstinye Tersanesi'nin arazisi, özelleştirme kapsamında satışa çıkarıldı. 35 dönümlük araziye 4 firma talip. Sonuç pazartesi belli olacak. Dok Gemi İş Sendikası Başkanı Nazım Tur, ''bu yerin değeri 8 trilyon lira civarında. Aşağı verilirse ucuz gider'' dedi. Arazinin tapusunu, ilk sahibi Müşir Paşa'dan dedelerinin aldığını öne süren ve yıllardır Gemi Sanayi ile mahkemelik olan 31 İstinyeli de satış kararıyla şaşkına döndü.




İstinya Koyu kimin?


Satışa çıkarılan İstinye Tersanesi'nin 35 dönümlük arazi ihalesi pazartesi günü belli oluyor.


Teklif veren firmalar, tersane arazisinde hissesi olanlar, arazinin eski sahibinden arsayı satın alan ve Türkiye Gemi Sanayi AŞ'yle mahkemelik olan hisse sahibi 31 kişi merakla ihaleyi bekliyor.


Aynur GÜRSOY


    ÖZELLEŞTİRME kapsamında satışa çıkarılan İstinye Tersanesi'nin 35 dönümlük arazisinin sahibi pazartesi günü belli olacak.

    İhaleye Ceylan İnşaat Taahhüt İthalat ve İhracat, Hüseyin Bayraktar Holding, Seba Turizm ve Ticaret, Tur-Yat Turistik Yatırım ve Hizmetler katıldı.

    Teklif veren firmalar, tersane arazisinde hissesi olan Türkiye Gemi Sanayi A.Ş., Hazine, İstanbul Büyükşehir Belediyesi, İtalyan uyruklu Berna Safari, Avusturya-Macaristan kökenli Harikliya ve bütün arazinin eski sahibi Müşir Fuat Paşa'dan arsa hissesi sahibi Türkiye Gemi Sanayi AŞ'yle mahkemelik olan 31 İstinyeli merakla ihalenin sonucunu bekliyor.

    Özelleştirme İdaresi Başkanlığı araziye İstanbulluların yararına olmayan hiçbir projeye onay verilmeyeceğini açıklarken tersanenin kaldırılmasına ön ayak olan Ulaştırma eski Bakanı İbrahim Özdemir şunları söyledi:

    ''İstinye sadece İstanbulluları değil, Anadolu'daki insanları da ilgilendiriyor. Gittiğimiz yerlerde 'İstinye ne oldu?' diye soruluyor. Araziye ne yapılacaksa önce planının yapılıp, sonra satışa çıkarılması gerekir. Plan yapmadan arazinin satışa çıkarılması peşkeş çekmektir, çünkü plan yapılmadan ucuza kapatılır. Şartnameye birinci madde olarak taliplerin burada ne yapacaklarının planını koymaları istenmeliydi. Burada yapılacak en ufak bir yanlış, Özelleştirme İdaresi'ni şaibe altında bırakır.''

    ''İstanbul halkının günlük yararlanabileceği alanların yapılmasından yanayım'' yorumunu yapan Özdemir, ''Rekreasyon alanlarının yanı sıra, yüksekliği 9.50'yi geçmeyen, koyun siluetini bozmayan bir otel yapılabilir. Marina yapılmasını doğru bulmuyorum'' diye konuştu.


ADNAN KAŞIKÇI İDDİASI


    Gemi Sanayi AŞ'nin bir parseli üzerinde kurduğu Ges-Taş isimli şirketin 16'da beş hisseye sahip olduğunu belirten Türkiye Dok Gemi - İş Sendikası Başkanı Nazım Tur ise görüşlerini şöyle açıkladı:

    ''Arazi değeri 50 milyon dolar değil, 150 - 200 milyon dolar (yaklaşık 6.5 - 8.5 trilyon lira) civarında. Bu miktardan aşağı verildiği takdirde arazi ucuza gider. Teklif veren Seba Turizm'in arkasında Suudi Arabistanlı ünlü silah tüccarı Adnan Kaşıkçı var. Kaşıkçı, 150 milyon dolar vererek ihaleyi alacak.''

     İstanbul Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Kahraman Emmioğlu İstinye Koyu'nda yapılaşmaya karşı olduklarını belirtti. 

     Arazinin ilk sahibi Müşir Fuat Paşa'dan dedelerinin aldığı 1 hektar 7 bin 819 metrekarelik arazinin sahibi olduğunu söyleyen 31 İstinyeli de satışın sonucunu bekliyor.


(1995 yılında Reşat Altın 3.900.000 liraya satılıyormuş.) 


Milliyet Gazetesi 24 Haziran 1995



Abdullah Kutalmış MIZRAK/Emlakkulisi.com