1995 yılında Sarıyer Belediyesi, Büyükdere Fidanlığı'na talip olmuş!
1995 yılında Sarıyer Belediyesi, Atatürk'ün emriyle oluşturulan 263 dönüm büyüklüğündeki Büyükdere Fidanlığı'na kaymakamlık, belediye ve adliye sarayı yapmak için talip olmuş. Devir için son sözü Vali Kozakçıoğlu verecekmiş.
Büyükdere Fidanlığı'na inşaata Danıştay karşı, belediye ise ısrarlı
Fidanlık bina mı açacak?
Sarıyer Belediyesi'nin, Büyükdere Fidanlığı'nın belediye, kaymakamlık ve adliye binası yapma kararında son sözü İstanbul Valiliği söyleyecek.
SARIYER Belediyesi'nin belediye, kaymakamlık ve adliye binası yapmak için İl Özel İdaresi'nden istediği Büyükdere Fidanlığı'nın kaderini, İstanbul Valisi Hayri Kozakçıoğlu belirleyecek. Tamamı 263 dönüm olan fidanlığın 29 dönümüne talip olan Sarıyer Belediyesi, Danıştay'ın ''Hükümet Konağı ile adliye sarayı yaptırmak belediyenin görevi değildir'' kararını adil bulmuyor.
Atatürk'ün özel emriyle 1930'da oluşturulan, Sarıyer Çayırbaşı Mahallesi'ndeki Büyükdere Fidanlığı'nda, bugün yapımı düşünülen üç bina için ilk girişim 1984'de ANAP iktidarı döneminde yapıldı. ANAP'lı Sarıyer Belediye Başkanı Ali Sandıkçı'yla belediye meclis üyelerinden bir bölümü fidanlığın belediyeye verilmesini istedi.
İl Özel İdaresi'nden talep edilen fidanlığa bina yapılması kararına Danıştay karşı çıktı. SHP'li İhsan Yalçın döneminde unutulan fidanlık, RP'li Yusuf Tülün'ün girişimleriyle tekrar gündeme geldi. Tülün, 2 RP'li, 2 ANAP'lı ve 1 DSP'li meclis üyesinin imzasıyla İl Genel Meclisi'ne başvuruda bulunarak, 29 dönümün Sarıyer Belediyesi'ne devrini istedi.
Başkan Yusuf Tülün, Gelirler Fen İşleri, Sağlık İşleri, Temizlik İşleri, Makina İkmal Müdürlüğü binaları başta olmak üzere, 9 ayrı birimde hizmet verdiklerini belirterek, ''Bir işlem için vatandaş iki üç ayrı bina arasında mekik dokumak zorunda kalıyor. Bu vatandaşa eziyetten başka bir şey değil. Sarıyer'de kamu birbirinden kopmuş durumda. Vatandaşın tek araçla ulaşabileceği tek nokta bu arazidir'' dedi.
Tüm fidanlığa talip olduklarını da dile getiren Yusuf Tülün şu açıklamayı yaptı:
''Burayı kuş, çiçek ve fidan cenneti haline getirmek istiyoruz. Arazi her türlü yapılamaşya kapalı tutulacak. Tüm İstanbullulara bir gezinti alanı, çiçek, fidan satış merkezi olarak hazırlayabiliriz. Böylece her yıl milyarlarca lira zarar ve yükten de devleti kurtararak, halka açılmasını sağlar ve her türlü teminatı veririz.''
29 dönümlük araziyi 49 yıllığına kiralamak istediklerini vurgulayan Özel Kalem Müdürü Baki Karadeniz, ''Vali imza atar atmaz hemen inşaata başlayacağız. Bir yıl içinde yeni binaya taşınmayı planlıyoruz. Binalar ayrı olduğu için işçiyi, memuru kontrol edemiyor, tam bir hiyerarşi sağlayamıyoruz'' diye konuştu.
İstanbul Valisi Hayri Kozakçıoğlu'nun masasında imza bekleyen karardan çıkacak sonuç, Atatürk'ün özel emriyle kurulan fidanlığın denize bakan 29 dönümlük bölümünün kaderini belirleyecek.
(1995 yılında Reşat Altın 3.900.000 liraya satılıyormuş.)
Milliyet Gazetesi 9 Temmuz 1995
Abdullah Kutalmış MIZRAK/Emlakkulisi.com