1997 yılında villalarda yaşayan nüfusun sayısı 60 bine dayanmış!
1997 yılında ekonomi dergisi Capital'in haberine göre İstanbul'da villalarda yaşayanların sayısı 60 bine dayanmış. Kentin dört bir yanında inşa edilen sitelerdeki villa fiyatları 1.5 milyon dolara kadar çıkıyormuş.
İstanbul'daki villaların nüfusu 60 bine dayandı
CAPİTAL Dergisi, İstanbul'un bir villa haritasına çıkardı. Buna göre bir süre sonra İstanbul'da villalarda yaşayanların sayısı 60 bin bulacak. Halen yapımı süren bazı sitelerdeki villa fiyatları 1.5 milyon dolara kadar çıkıyor.
SON yıllarda İstanbul başta olmak üzere büyük kentlerde villa sayısında önemli bir artış yaşanıyor. İstanbul'da Büyükçekmece'den Beykoz'a Kemerburgaz'dan Şile'ye kadar şehrin dört bir yanında villalar yapılıyor. Aylık ekonomi dergisi Capital'in haberine göre, tamamlandığında bu villalarda toplam 60 bin kişi yaşayacak.
İstanbul'da yeni kurulan lüks villa ağırlığı göze çarpıyor. Villa sitelerin büyüklükleri de birbirinden farklı... Demirciköy Evleri gibi 20 villadan oluşan küçük siteler de var, Acarkent gibi 1400'ün üzerinde villanın yükseldiği siteler de...
VİLLA MERKEZLERİ
İstanbul'da Kemerburgaz, Zekeriyaköy, Bahçeköy, Tuzla, Şile, Bahçeşehir ve Büyükçekmece gibi merkezlerde inşa edilen villalar, üst gelir grubunun yeni adresleri oldu. Kemer Country, Durusu Park ve Alkent 2000 ise yeni yerleşim merkezlerinde kurulan lüks sitelerden bazıları... Üsküdar'da ise Altunizade'nin iş merkezi haline dönüşmesi ve Capitol Alışveriş Merkezi'nin açılması, Altunizade'den Çamlıca'ya kadar uzanan hat üzerinde de orta ve üst düzeye hitap eden siteler kurulmasına neden oldu. İstanbul'daki bir başka villa merkezi ise Sarıyer sırtları... Belgrad Ormanları içinde çoğu lüks villalardan oluşan lüks siteler yükseliyor. Bu bölge adeta bir villa kent haline dönüştü.
FARKLI BİR YAŞAM
Villa kentlerde yaşam kesin çizgilerle dışarıdaki kalabalıktan ayrılıyor. Hepsinde yüzm havuzu yeşil alanlar ve spor tesisleri bulunuyor. Büyük projelerde alışveriş merkezleri, okullar, atlı spor kulüpleri, tenis kortları, golf sahaları yer alıyor.
Bu villalarda oturanlar ise genellikle sanayici, tekstilci, tüccar, finans ve reklam sektöründe çalışan üst düzey yöneticiler ve rant zenginlerinden oluşuyor. Sanatçı, sporcu, doktor, avukat ve akademisyenlerin bazıları da bu villalarda oturuyor.
KENTTEN KAÇIŞ
Turyap Organizasyon Geliştirme Müdürü Güzin Uzun, üst düzey gelir grubun oluşturan insanların yeni oluşan villa ve lüks siteleri tercih etmesini şöyle açıklıyor:
''Nüfusun hızlı artışı ve buna paralel olarak yaşanan çarpık kentleşme nedeniyle insanlar İstanbul'da kent ortamından birkaç saat de olsa uzak kalmaya özlem duyuyorlar. Özellikle ekonomik durumları uygun olan aileler de ise bu özlem müstakil evlere yönelim olarak kendini gösteriyor. Hem İstanbul içindeki, hem de dışındaki bu tür konutlara uzun süreden beri yoğun bir talep yaşanıyor. İnsanların sitelere ve site içindeki villalara yönelmesinin diğer nedenleri ise güvenlik, sosyal çevre, yeşil alanların çokluğu, sosyal aktiviteler ve spor tesisleri.''
VİLLA NEREDE NE KADAR?
PROJENİN ADI FİYATI
Acarkent (Beykoz, Çubuklu) 275 bin-1 milyon dolar
Alkent 2000 2. Etap (Büyükçekmece) 545 bin-1 milyon dolar
Arya Evleri (Etiler) 270 bin-735 bin dolar
Bahçeşehir 2. Etap (Hoşdere) 60-90 milyar lira
Beykoz Konakları (Saip Moola Paşa Korusu) 650 bin-130 bin dolar
Boğaziçi Koru Evler (Sarıyer) 63 bin-130 bin dolar
Çamlıca Konakları (Çamlıca) 310 bin-890 bin dolar
Çiftehavuzlar Katlı Villalar 500 bin-550 bin dolar
Doğa Club (Şile) 120 bin-345 bin dolar
Durusu Park (Hadımköy, Durusu) 450 bin-750 bin dolar
Erguvan Konutları (Mimarsinan) 250 bin-350 bin dolar
Gümüş Vadi Villaları (Eskihisar) 350 bin-780 bin dolar
Eston Ardıçevler (Bahçeşehir) 200 bin-250 bin dolar
Flora Evleri (Zekeriyaköy) 260 bin dolar
Intes Park Tarabya (Tarabya) 850 bin-1 milyon 250 bin dolar
Kandilli Ayışığı Vadisi (Kandilli) 600 bin dolar ve üzeri
Sedadkent (Sarıyer, Büyükdere) 625 bin-1 milyon dolar
Soyak Gökyüzü (Üsküdar, Altunizade) 11 milyar- 13 milyar lira
Yeşil Vadi (Levent) 154 bin-680 bin dolar
(1997 yılında 1 dolar 196.000 liraya satılıyormuş.)
Hürriyet 4 Eylül 1997
Abdullah Kutalmış MIZRAK/Emlakkulisi.com