Emlakta Nostalji

1998 yılında Ali Sami Yen Stadı dev bir kompleks olacak!

1998 yılında Ali Sami Yen Stadı, Şişli Belediyesi inşaat ruhsatı verdiğinde dev alışveriş ve spor kompleksi olacakmış. 100 milyon dolara mal olacak yatırımın finansmanını sağlamak için kulüp halka açılacakmış.



100 milyon dolarlık yeni stad projesinde son adım atılıyor


100 milyon dolarlık yeni stad projesinde son adım atılıyor. Şişli Belediyesi inşaat ruhsatı izni verdiğinde inşaat başlayacak. Galatasaray Yatırım Ortaklığı senetleri halka satılacak.


SENEM ERDİL


    Galatasaray Spor Kulübü tarafından 49 yıllığına kiralanan Ali Sami Yen Stadı dev alışveriş ve spor kompleksi olmak için gün sayıyor. 100 milyon dolara mal olacak yatırımın finansmanını sağlamak için Galatasaray Yatırım Ortaklığı senetleri halka satılacak.Halka arzı SBC Warburg Dillon Read ile Ata Yatırım Menkul Kıymetler gerçekleştirecek. 


    Galatasaray Spor Kulübü Genel Sekreteri Sinan Kalpakçıoğlu da projenin çiziminin bittiğini, Şişli Belediyesi'ne inşaat ruhsat izni için gerekli başvuruların yapıldığını açıkladı.


    Dev projede BBB (Brisbin Brook Beynon Architects) mimari proje için, Stadium Consultant International fizibilite pazarlama kolu, Bovis International ve TML inşaat yönetim firması olarak seçildi. Proje danışmanlığını ise Euro Disney Projesi'ne danışmanlık yapan Arthur D. Little üstlendi. Projenin hukuki danışmanları ise Amerikalı Arnold and Porter, İngiliz Linklaters and Paines ve Türk Somay Hukuk Bürosu.


Yatırımcılar kazanacak


    Projenin finansmanıyla ilgili çalışmalarda çok titiz davrandıklarını dile getiren Ata Menkul Kıymetler Şirketi Genel Müdürü Mehmet Sami, yabancı kurumsal müşteriyi hedef aldıklarını, gayrimenkul yatırım ortaklığı, hisse senedi ile değiştirilebilir tahvil, özel plasman (private equrity), proje finansmanın alternatifler arasında bulunduğunu ifade etti. Sami, şu anda ağır basan Gayrimenkul yatırım ortaklığı halka arzıyla ilgili şu bilgileri verdi için kararın nasıl verildiğini ise şöyle açıkladı: Amaç hem yatırımcıya, hem şirkete para kazandırmak. Yatırımcı para kazanacağına inanmalı ki şirkete ortak olsun. Bu projede üç ana sektöre bakıyor. Spor, eğlence, alışveriş. Üç sektörde bizim gibi ülkelerde büyümesi nedeniyle cazip sektörler. Amacımız kaliteli bir halka arz yapabilmek. Avrupa'da şu anda 15 tane spor üzerine kurulu proje var. Futbolun Avrupa'da kalbi sayılan İtalya, Fransa ve İspanya'da oranın en büyük takımları halka açılmak için projelere başlıyorlar. Chalsee Vilage projesi bizim projenin bir benzeri. Chalsee Vilage stadyumunu geliştirirken yanına da aynı zamanda villalar, özel mülkler yaptı. Çok tuttu.''

    Şu anda mevcut projenin 136 bin metrekarelik bir inşaat alanını kapsadığını belirten Kalpakçıoğlu projeyle Türkiye'de mevcut olmayan bir spor kompleksinin ortaya çıkacağını söyledi. Kalpakçıoğlu projeyle ilgili şu bilgileri verdi: ''İçerisinde iki haftada bir sadece iki saat futbol oynanan bir mekan değil, her gün çeşitli sportif, kültürel aktivitelerin yapılacağı bir mekan meydana gelecek. Restoranlar, barlar, kafeler, seyircilerin rahat seyredebilmeleri için suitler, localar, rahat koltuklar, bol miktarda tuvalet, kapalı bir oditoryuma dönüşebilecek ayrı bir mekan bulunacak. Alışveriş yönünden çok büyük çapta olmayan dokuz 10 tane spor ağırlıklı kaliteli ürünler satan dükkanlar olacak. Projenin dünyadaki en yakın örneği Ajax Arenası, geçtiğimiz Nisan 97'de açıldı. Bizimkine benziyor. Biz imar durumunu gözönüne alarak 40 bin kişilik stad yapıyoruz. Daha fazlasını da düşünmedik. Üstü kapalı bir stad olacak. Mevcuz atletizm pistini iptal ederek, çim zemini daha aşağı çekiyoruz. Ek tribün kazanarak, kapasiteyi genişletiyoruz.''

    TEKEL'in arazisi için Başbakan Mesut Yılmaz'dan söz alındığını hatırlatan Kalpakçıoğlu bu konuda henüz taslak sözleşme hazırlamadıklarını söyledi. Arazi alınabilirse basketbol salonu, shopping mall orada olacak. Kalkapçıoğlu arazinin alınması halinde Mecidiyeköy'ün çehresinin değişeceğini oradan elde edilecek gelirin stad kadar olmasa bile projenin birbirini tamamlayacağını sözlerine ekledi.


Stad Mayıs'ta yıkılacak


    Mevcut stadı bu sezon sonunda yani mayısta yıkmaya kararlı olduklarını vurgulayan Kalkapçıoğlu ''Yıkabilmek için finansmanın hazır olması lazım. Bu konudaki çalışmalar da son aşamaya geldi. Genel kurullar nedeniyle duraksama oldu. Mali raporumuz çıktıktan sonra bu konuya ağırlık vereceğiz. Galatasaray'ın 5 milyon dolarlık stad geliri var. Yeni stad yapıldığında buna denk gelen gelir 20 milyon dolara çıkacak.'' dedi.


(1998 yılında 1 dolar 224.240 liraya, Reşat Altın ise 19.550.000 liraya satılıyormuş.)


Sabah 15 Şubat 1998



Abdullah Kutalmış MIZRAK/Emlakkulisi.com