05 / 05 / 2024

1998 yılında Gökkafes inşaatı hızla devam ediyormuş!

1998 yılında Gökkafes inşaatı hızla devam ediyormuş!

1998 yılında Boğaz'ın ''Gökkafes''i olarak adlandırılan Süzer Center'in inşaatı devam ediyormuş. Büyükşehir Belediyesi'nin mühürlemesine rağmen, Şişli Belediyesi'nden ruhsat alan inşaat tamamlandığında 134 metre yüksekliğinde olacakmış.



1998 yılında Gökkafes inşaatı hızla devam ediyormuş!


Gökkafes kavgası


Arife AVCU - İSTANBUL


    BOĞAZ'ın ''Gökkafes''i olarak adlandırılan ve 1983 yılından beri yıkım tartışmaları süren Dolmabahçe'deki Süzer Holding'in Otel İnşaatı, çevrecilerin tepkisine, Büyükşehir ve Beyoğlu belediyelerinin engellemelerine rağmen hızla yükseliyor. İstanbul Valiliği İl İdare Kurulu'nun kararıyla Beyoğlu Belediyesi'nden alınıp Şişli Belediyesi'ne bağlanan bölge içinde kalan Gökkafes'in yapımına izin veren Şişli Belediyesi gökkafesin tamamlanmasını istedi. Büyükşehir Belediyesi ve Beyoğlu Belediyesi ise gökkafesin yıkılması için hukuki yollara başvurdu. 

    24.5 metre olarak alınan otel yapma iznini imar değişikliğiyle 134 metreye yükselttiği için inşaatı Büyükşehir Belediye eski Başkanı Nurettin Sözen tarafından durdurulan, Büyükşehir Belediye Başkanı Tayyip Erdoğan'ın da yapımına izin vermeyerek mühürlediği Gökkafes İstanbul Valiliği İl İdare Kurulu'Nun kararıyla, Beyoğlu İlçesi'nden alınıp Şişli İlçesi'ne bağlanmıştı. Gökkafesle ilgili tartışmaların bitmesi gerektiğini kaydeden Şişli Belediye Başkanı Cüneyt Aygün, otelin yapımını desteklediğini açıkladı. Akgün, yıllar önce temeli atılmış, büyük yatırımların atıl vaziyette bekletilmesi ve hizmete girmemesinin milli servetin hesabına yol açtığını belirterek şöyle dedi: 

    ''Adı geçen bölgede Hilton Oteli, Harbiye Orduevi, Ceylan İntercontinental Oteli gibi bundan 40 yıl önce yapılmış yapılar da yer almaktadır. İstanbul'daki mevcut beş yıldızlı otellerin yüzde 100 doluluk kapasiteyle çalıştığı dikkate alındığında yeni beş yıldızlı otellerin yapılması gerektiği anlaşılmaktadır. Gökkafes konusunda yasaları uygulayacağız. Danıştay'ın yıkılmaması yolundaki kararlarına uyacağız.''

     Büyükşehir yetkilileri İstanbul'da çevre kirliliği yaratan, silueti bozan gökkafesin yıkılması için hukuki mücadelelerini sürdüreceklerini kaydetti. Otelin tamamlanması için ruhsat veren Şişli Belediyesi'ne dava açan Büyükşehir Belediyesi, Bölge İdare Mahkemesi'ne ruhsat iptali için başvurdu. Beyoğlu Belediyesi de Valiliğin kararıyla kendi sınırlarından alınıp Şişli'ye bağlanan gökkafesin yeniden bölgelerine bağlanması için dava açtı.


Milliyet 5 Ağustos 1998



Abdullah Kutalmış MIZRAK/Emlakkulisi.com




Geri Dön