1998 yılında İstanbul Likör Fabrikası'nın değeri 100 milyon dolar!
1998 yılında Tekel, Mecidiyeköy'deki 25 dönüm arazisi olan tarihi İstanbul Likör Fabrikası'nı 100 milyon dolara (21 trilyon lira, 1 milyon 74 bin adet altın parası) satacakmış.
İstanbul Likör Fabrikası 100 milyon dolara satılık
Tekel, bu yıl içinde taşınması planlanan Mecidiyeköy'deki Likör Fabrikası'nı 100 milyon dolara satacak. Tekel 2000 ve Tokat'ın satışı için de izin istendi.
Tekel, İstanbul Likör Fabrikası'nı 100 milyon dolara satacak. 1930 yılında Mecidiyeköy'ün bağ-bahçe içindeki bir tepesine kurulan, şimdi ise tamamen şehir içinde kalarak çevreyi kirlettiği şikayetlerine maruz kalan fabrikanın Bilecik'e taşınması planlanıyor.
Bugüne kadar cin, kanyak, brandy, vermut ve Kınakına şarabının yanı sıra aralarında Acıbadem, Bindallı, Altın altın gibi değişik çeşitlerin bulunduğu 17 özel likör üreten fabrika taşınırken ilave yatırımlar da yapacak.
Tekel Genel Müdürü Mehmet Akbay'ın yaptığı açıklamaya göre, fabrikanın taşınmasından sonra boşalacak olan Mecidiyeköy'deki 25 dönümlük araziye, hasılat ortaklığı modeliyle işmerkezi kurulacak. Bu projenin yaklaşık 350 milyon dolara mal olacağı belirtiliyor.
Akhisar sigar fabrikasının ortaklığı ile Samsun ve Yeni Harman sigara markalarının 49 yıllığına kiralanmasının tamamlanmasından sonra da, diğer sigara marka ve fabrikaları benzer koşullarda ele alınarak değerlendirilecek. Tekel yetkilileri, ''bu anlamda Tekel 2000 ve Tokat sigaraları da satılacak. Konuya ilişkin Özelleştirme İdaresi Başkanlığı'na yazı gönderildi. Uluslararası pazardan gelecek uzmanlar bu markaların fiyat değerlendirilmesini yapacak. Düşüncemiz 1-2 aya kadar Tekel 2000 ile Tokat sigaralarının konumlarını sonuçlandırmak'' dediler.
Tekel: BAT'la henüz anlaşmadık
Tekel Genel Müdürlüğü, Akhisar Sigara Fabrikası'nın yüzde 51 hissesi ile Samsun ve Yeni Harman sigara markalarının, British Amerikan Tobacco (BAT) Şirketi'ne 49 yıllığına kiralanması konusunda, ''henüz imzalanmış bir anlaşmanın bulunmadığını'' açıkladı. Akhisar Sigar Fabrikası'na şimdiye kadar 50 milyon dolar civarında yatırım yapıldığını belirten yetkililer, fabrikanın üretime başlayabilmesi için 250 milyon dolarlık yatırıma daha ihtiyaç bulunduğunu belirterek, ''ya bu yatırım yapılacaktı, ya da yabancılarla ortaklık kurulacaktı'' dediler. BAT ile 3.5-4 yıldan beri görüşüldüğünü belirten yetkililer, ''Hiç bir şey bitmiş değil, imzalanan bir anlaşma yok'' dediler. Yetkililer, görüşmelerde mutabakata varılamayan 1-2 madde olduğunu, bunlar halledilirse bu ay içinde ortaklık anlaşmasının imzalanacağını bildirdi.
(1998 yılında 1 dolar 210.000 liraya, Reşat Altın ise 19.550.000 liraya satılıyormuş.)
Sabah 7 Ocak 1998
Abdullah Kutalmış MIZRAK/Emlakkulisi.com