30 / 04 / 2024

1999-2000 sigortalıları hemen baksın! Geriye çekilecek! Eyt'de staj ve çıraklık için yeni tablo oluşturuldu!

1999-2000 sigortalıları hemen baksın! Geriye çekilecek! Eyt'de staj ve çıraklık için yeni tablo oluşturuldu!

EYT Yasası kapsamında 9 Eylül 1999 tarihinden önce sigortalı olanlar ve borçlanma yoluyla sigorta başlangıcı bu tarih öncesine çekilebilenler için emeklilik yolu göründü. Eyt'de staj ve çıraklık için yeni tablo oluşturuldu...



EYT ile milyonlarca kişiye emeklilik yolu açılmasından sonra, gözler çıraklık yapmış olanlara çevrildi.Beklenen gelişmelerin gerçekleşmesi halinde çıraklık sigortası girişi bulunan kişiler, belirli dönemler için borçlanma yapma imkanına sahip olabilecek. Bu borçlanma ile, çıraklık süreleri uzun vadeli sigorta kolları için prim ödemiş gibi kabul edilecek ve işe başlama tarihleri geriye çekilecek. İşte detaylar...

STAJ VE ÇIRAKLIKTA YENİ TABLO!

EYT'deki düzenlemelere göre, staj ve çıraklık süreleri için sağlık ve iş kazası sigortası ödeniyor, ancak emeklilik için gerekli olan primler bu sürelerde yatırılmıyor. Bu sebeple staj ve çıraklık dönemleri, emeklilik hesaplamalarında genellikle sayılmıyodu. Ancak iki istisna ile durum tamamen değişiyor. Avukatlar, sigortalı olmaksızın ilk 6 ayı mahkemelerde, kalan 6 ayı da avukat yanında olmak üzere toplam 1 yıllık staj sürelerini borçlanabilecekler. Aynı zamanda staj yapmış anneler de, staj veya çıraklık sonrası dünyaya gelen çocukları için borçlanma yapabilecek.

1999-2000 sigortalıları hemen baksın! Geriye çekilecek! Eyt de staj ve çıraklık için yeni tablo oluşturuldu!

ÇALIŞMALAR DEVAM EDİYOR!

Eski Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin tarafından yapılan açıklama çıraklık yapmış kişileri heyecanlandırdı.

Bilgin, stajın bir mağduriyet olmadığını söyleyerek, stajyerler ile iş akdi yapılmadığını ve bu nedenle emeklilik primlerinin ödenmediğini açıkladı.  Ancak çıraklık durumunun farklı olduğunu vurgulayarak çıraklık için çalışmaların devam ettiğinin vurgusunu yaptı. 

Meclis'in açılmasının ardından bu konuda atılacak adımlar heyecanla bekleniyo . Bu kişilere düzenleme kapsamında borçlanma imkanı verilebilir.  Beklene düzenlemenin gerçekleşmesii halinde  çıraklık süreleri sigorta süresi olarak kabul edilecek, işe başlangıç tarihleri geriye çekilebilecek.

Bu düzenlemeden yararlanmak için geçmişte çıraklık yapmış olmak yeterli olmayacak. Çıraklık sigortası yapılmış ve primleri yatırılmış kişiler düzenlemeden faydalanabilecek. Bu sayede EYT yasası kapsamına girebilecekler.

EYT'lilere 34 bin 200 TL'ye kadar yeni ödeme müjdesi! SGK'ya başvuran anında alıyor! İşte şartlar...

En düşük emekli maaşı asgari ücret seviyesine çıkacak mı? Emekliler şimdi bakın! 

Emeklilikte son dakika! 3600 günle nasıl emekli olunur? EYT'de geciken maaşlar için faiz ödenecek mi? Aman dikkat! 

Geri Dön