1999, 2000 ve 2008 sigorta girişi olanlar için erken emeklilik formülü
Erken emekli olmanın yollarını arayanlara müjde verildi. Resmi Gazete’de yayımlanan kararla birlikte emekli olma yaşı indirildi. Yeni emeklilik sistemiyle ilgili talimatlar uygulamaya sokuldu. İşte tüm detaylar...Buna göre 8 Eylül 1999 ile 2008 yılları arasında sigorta girişi olan vatandaşlara kademeli emeklilik formülü yolda
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile Hazine ve Maliye Bakanlığı’na emeklilik düzenlemesiyle ilgili gerekli talimatları uygulamaya koydu.
Buna göre 8 Eylül 1999 ile 2008 yılları arasında sigorta girişi olan vatandaşlara kademeli emeklilik formülü yolda. Kademeli emeklilik ile erken emekli olma imkanı gündeme düştü. Bu konudaki çalışmalara seçimden sonra hızlandırılacak.
Emekli olmayı isteyen vatandaşlara, takıldıkları engelleri aşmaları için çok özel formüller sunuluyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın emeklilik talimatıyla ilgili detaylar belli oldu. EYT düzenlemesinin yasalaşmasının ardından yaklaşık 2 milyon 250 bin kişiye emeklilik hakkı doğdu. Ancak vatandaşlara EYT dışında da erken emekli olma fırsatları sunuluyor.
1800 PRİM GÜNÜYLE ERKEN EMEKLİLİK
Erken emekli olma yollarından biri SGK’dan 1800 prim günle emeklilik formülüdür. Erken emekli olabilmek için çalışma hayatına devam ettiği süre içinde belirli bir oranda iş gücü kaybı yaşaması gerekir. Mevzuata göre en az yüzde 60 iş gücü kaybı yaşayanlar 1800 prim gününü doldurduktan sonra erken emekli olabilirler.
Halk arasında malulen emeklilik olarak bilinen bu imkandan yararlanmak için sigortalının 5 yıllık iş gününü doldurması şartı aranıyor. 10 sene sigortalı olma şartının sağlanması ve engel durumunun oluşması halinde erken emeklilik başvurusu yapılabiliyor. Tüberküloz, AIDS, organ yetmezlikleri, beyin felci, Parkinson, kanser gibi birçok hastalık bu kapsamda iş gücü kaybına yönelik kabul ediliyor.
MALULEN EMEKLİLİK ŞARTLARI
4A, 4B veya 4C fark etmeksizin tüm sigorta kollarından malulen emekli olunabilir. Sigortalı olarak en az 10 yıllık çalışma sürecinde en az 1800 prim ödenmelidir. Çalışanın en az yüzde 60 oranında iş gücü kaybı yaşadığı sağlık kurulu tarafından resmi olarak raporlanmalıdır. SSK’lıların işten ayrılması, Bağkurluların ticari faaliyetine son vermesi ve Emekli Sandığı’ndakilerin görevinden ayrılması şarttır.