1999 yılında Beykoz Kasrı müze olacakmış!
1999 yılında Milli Saraylar'a devredilen Beykoz Kasrı müze olacakmış. 1855 yılında Hidiv Kavalalı Mehmet Ali Paşa'nın temelini attığı, mimarlığını ise Balyan kardeşlerin yaptığı tarihi bina restore edildikten sonra müze olacakmış.
Beykoz Kasrı müze oluyor
Milli Saraylar'a devredilen tarihi hastane binası restore edilecek
Ayşegül AYDOĞAN
İSTANBUL
TBMM Milli Saraylar Daire Başkanlığı'na devredilmesi kararlaştırıldıktan sonra çeşitli tartışmalara neden olan Beykoz Çocuk Göğüs Hastalıkları Hastanesi'nin tarihi binası olan Beykoz Kasrı, tartışmalı geçen bir buçuk yılın sonunda Milli Saraylar'a verildi.
Sağlık Bakanlığı ve TBMM Milli Saraylar Daire Başkanlığı arasında iki yıl önce imzalanan protokol sonucu hastanenin kapatılarak 150 yıllık kasrın Milli Saraylar'a verilmesi kararlaştırılmıştı. Ancak hastaların taşınacağı yeni bir hastane olmadığı için protokol uygulanamamıştı. Sağlık Bakanlığı'nın tek taraflı feshettiği karardan sonra Beykoz Çocuk Göğüs Hastalıkları Hastanesi'nin bulunduğu Beykoz Kasrı'nın boşaltılması kararı alındı.
Kasrın bahçesinde önceden sağlık ocağı olarak kullanılan binanın yenilenerek 50 yataklı hastane haline getirilmesiyle hasta çocuklar buraya taşındı ve tartışma sona erdi.
Beykoz Kasrı'nın restore edildikten sonra müze haline getirileceğini belirten Milli Saraylar yetkilileri, müzenin kısa bir süre sonra halka açılacağını kaydettiler. Yetkililer, kasrı restore ederek kültürel kimliğini yeniden oluşturacaklarını, tarihi işlevini kazandıracaklarını belirttiler.
Hastane Başhekimi Tevfik Hoca ise binanın restore edilmesi gerektiğini, fiziki şartların hastane olmaya uygun olmadığını bildirdi. Kasrın korunacağı için Milli Saraylar'a verilmesinden memnunluk duyduklarını vurgulayan Başhekim Hoca, hastane olduktan sonra binanın zarar gördüğü iddialarını da reddederek, "Tam tersi, Beykoz Kasrı hastane olması sayesinde korunmuştur. Sağlık Bakanlığı sürekli onarım çalışmaları yapmıştır" dedi.
Denize 500 metre cepheli 70 dönümlük bir korunun tepesinde bulunan kasırda hizmet veren hastanede 0 - 15 yaş arası 25 çocuk hasta tedavi görüyordu. Kasır 1953'ten beri hastane olarak hizmet veriyordu. İki aydır kasrın bahçesinde bulunan yeni binada hizmet veren Beykoz Çocuk Hastanesi şu an 50 yatak kapasiteli. Ancak bir kaç aya kadar yatak kapasitesinin 100'e çıkarılacağı belirtildi.
Kasrın tarihçesi
Mısır Hipi Kavalalı Mehmet Ali Paşa'nın Sultan Mecit'e bağlılığını göstermek için 1855 yılında temellerini attığı Beykoz Kasrı'nın yapımı 11 yıl sürdü. İnşaat bittiğinde Abdülmecit ve Mehmet Ali Paşa'nın hayatta olmaması nedeniyle kasır, Kavalalı'nın oğlu Said Paşa tarafından tahtın bir sonraki sahibi Abdülaziz'e armağan edildi.
Mimarlığını Nigoğos ve Sarkis Balyan'ın yaptığı Beykoz Kasrı, 200 dönümlük bir arazide manolyalar, çamlar ve ıhlamur ağaçları arasında yer alıyor. Boğaziçi'nde yeni üslupta inşa edilen ilk yapı olma özelliğini taşıyor.
Beykoz Kasrı, yüzyılın başında neredeyse bir yıkıntıya dönüştü. İçindeki değerli eşyalar çalındı ya da çürüdü. Altın yaldızlı nakışlar döküldü.
İlerleyen yıllarda Öksüzler Yurdu olarak kullanılan kasır, daha sonra Trahom hastanesine çevrildi. Ardından bir süre göçmenlerin kullanımına açıldı. Sonra ordu emrine verildi. 1953 yılında Sağlık Bakanlığı'nca onarılarak klinik haline getirilen kasır, 1963'te ise Beykoz Çocuk Göğüs Hastalıkları Hastanesi olarak kullanılmaya başladı.
Milliyet 19 Ocak 1999
Abdullah Kutalmış MIZRAK/Emlakkulisi.com