1999 yılında Boğaz'da 9 bin kaçak yapı bulunuyormuş!
1999 yılında İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin yaptığı araştırmaya göre, 'Boğaziçi Öngörünüm Bölgesi'nde 9 bin kaçak yapı bulunuyormuş. 500 bin kişinin yaşadığı bu kaçak yapıların en çoğu Sarıyer ve Beykoz'da bulunuyormuş.
Kaçak yapı cenneti
Büyükşehir Belediyesi'nin yaptığı araştırmaya göre kamu alanı üzerindeki kaçak yapıların en çoğu Sarıyer'de bulunuyor. Sarıyer'den sonra en çok kaçak yapı ise Beykoz'da var.
Beşiktaş, Sarıyer, Üsküdar ve Beykoz ilçelerinin Boğaz kıyılarını kapsayan, 500 bin kişinin yaşadığı 'Boğaziçi Öngörünüm Bölgesi'nde 9 bin kaçak yapı bulunuyor. 1994 yerel seçimleri öncesi yaşanan arazi talanında kaçak olarak inşa edilen yapıların sayısının 1400'ü bulması, Boğaziçi'nde önümüzdeki yerel ve genel seçimler öncesi benzer bir talanın yaşanması endişesine neden oluyor. İstanbul Büyükşehir Belediyesi yetkilileri, gerekli önlemlerin alınmasına çalışıyor.
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı Boğaziçi İmar Müdürlüğü'nün üç yıl süren incelemesi sonucunda, Boğaziçi'ndeki kamu alanları üzerinde kaçak olarak inşa edilmiş 9 bin 17 yapı olduğu tespit edildi. Bölgedeki tüm gecekondu ve kaçak yapılar hava fotoğraflarıyla belirlenerek, inşa edildikleri kamu parseller saptandı.
İnceleme sonuçlarına göre, Sarıyer'de 4 bin 810, Beykoz'da 2 bin 260, Üsküdar'da 1313, Beşiktaş'ta 634 kaçak yapı bulunuyor. Kaçak yapılardan 3 bin 437'si maliye parselleri, 3 bin 475’i belediye parselleri, 1076'sı vakıf parselleri, 9872si kamu ve şahıs hisseli parseller, 42'si ise diğer kamu kurumu parselleri üzerinde bulunuyor. Hazırlanan rapora göre, 1985 yılından bu yana, Encümen tarafından yıkım kararı verilen 2 bin 440 kaçak yapının büyük bölümü bugüne kadar yıkılamadı. Söz konusu yapıların işgalli olması (binayı inşa edenlerin içinde yaşamaları) nedeniyle, eşyaların boşaltılarak yıkımın gerçekleştirilebilmesi için 10 günlük bir süre gerektiğinden ayda sadece 3-4 kaçak yapının yıkılabildiği, bu durumun birikime neden olduğu ileri sürüldü. Kaçak bir yapının yıkımı için görevlilerin belli bir bölgede toplanmasından yararlanılarak, diğer bölgelerde yeni kaçak yapıların inşa edilmesinin de önlenemediğine dikkat çekildi.
3194 sayılı İmar Yasası'nın 47'inci maddesine göre inşaat ruhsatı verilen, daha sonra söz konusu maddenin Anayasa Mahkemesi tarafından iptali üzerine bazılarının ruhsatları iptal edilen villaların hukuki durumlarının da son derece karışık bir hal aldığı vurgulandı. Buna göre, ruhsat verilen 1411 villadan 189'una iskan belgesi verildiği, 655'inin ruhsatının iptal edildiği, 282'si hakkında yıkım kararı alındığı, bunlardan sadece 91'inin yıkılabildiği belirtildi. Raporda, bölgedeki eski yapıların onarım ve tadilatlarının da ayrı bir sorun oluşturduğuna yer verildi. Rapor, İstanbul Valiliği’ne de gönderilerek, önümüzdeki yerel seçimler öncesi yeni bir gecekondu yapımı ve kamu arazilerinin işgalinin önlenebilmesi için güvenlik gücü istendi.
Kemal DİYERBEKİR
Hürriyet 9 Şubat 1999
Abdullah Kutalmış MIZRAK/Emlakkulisi.com