1999 yılında Gürpınar, ilk depremde yerle bir olabilirmiş!
1999 yılında Gürpınar, uzmanlara göre ilk ciddi bir depremde yerle bir olabilirmiş. Birçok tek katlı evin duvarları çatlamış olan ve 10-15 katlı binaların yükseldiği Gürpınar, ilk depremde yerle bir olabilirmiş.
Gürpınar'da tehlike
Büyükçekmece'nin deniz kenarındaki güzel beldesi Gürpınar, uzmanlara göre ilk depremde yerle bir olabilir. Şimdiden birçok tek katlı evin duvarları çatlamış durumda. İkinci defa belediye başkanı seçilen ANAP'lı Veliittin Küçük ise tatilde.
Büyükçekmece'ye bağlı Gürpınar beldesinde facia kapıda. 10-15 katlı binaların yükseldiği Gürpınar, heyelan tehlikesiyle karşı karşıya. Daha şimdiden bazı tek katlı evlerin duvarlarında çatlaklar oluştu. Ev sahipleri, arsalarında gözle görülür biçimde denize doğru kayma olduğunu söylüyor. Çatlaklar bahçe duvarlarından başlayıp, ev içindeki odalara kadar yayılmış durumda. Bitişik nizam yükselen çok katlı apartmanların ciddi tehlike altında bulunduğunu söyleyen uzmanlar ise, şu uyarıyı yapıyor: ''Gürpınar ilk ciddi depremde, yerle bir olabilir.'' Ama bütün bu tespitler, bölgenin bir inşaat ve rant cennetine dönüşmesine engel olmuyor. Kooperatiflerin istilası altındaki bölgede yakın gelecekte 3-4 milyon insanın yaşayacağı tahmin ediliyor.
İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Cemal Gökçe, bölgede daha önce kapsamlı bir inceleme yaptıklarını ancak seslerini kimseye duyuramadıklarını söyledi.
Gürpınar'ın büyük bir rant kapısı haline geldiğini belirten Gökçe, yapılan çalışmalar ve sonuçları hakkında şu bilgileri verdi:
''Bölgenin heyelan tehdidi altında olduğunu görmek için uzman olmak gerekmiyor. Çıplak gözle bile görülebilen bir toprak kayması söz konusu. Oda olarak biz de bölgede bir inceleme yaptık. Özellikle Devebağırtan, Kavaklı ve Gürpınar'da ciddi bir heyelan tehlikesi var. Bölgenin asla imara açılmaması gerekiyordu. İmara açılsa bile yalnızca tek katlı binaların yapılması gerekiyordu.''
Depremle yerle bir
1980 sonrasında çok katlı yapıların rant aracı olmasıyla durumun içinden çıkılmaz bir hal aldığını da söyleyen Gökçe, çok katlı yapılarda inşaat kurallarına uyulmadığını da belirtti:
''Zaten çok katlı binaların bu kadar çok olması zemine fazladan yük bindiriyor. Bunun yanında kazık temel tabir edilen yani heyelan tabakasının altına kadar inen temel yapma kuralına da uyulmadığı görülüyor. Kavaklı, Yakuplu ve Devebağırtan mevkilerinde ne zaman heyelan olacağı hiç belli değil. İlk ciddi depremde usule uygun yapılmamış bütün binalar yerle bir olma tehlikesiyle karşı karşıya.''
Kandilli Rasathanesi'nde görevli Prof. Dr. Mustafa Erdik ise, bölgenin birinci derecede deprem kuşağında yer aldığını vurguladı. Erdik, toprak zeminin yapısının depremle bağlantısını ise şöyle açıkladı:
''Bir bölge hem heyelan tehlikesi altında hem de deprem kuşağında ise, inşaat yapımında iki unsur da göz önüne alınmalı. Bölgenin acilen helikopter filmlerinin çekilmesi, sonra da yer etüdünün yapılması gerekir.''
İkinci kez belediye başkanı seçilen ANAP’lı Veliittin Küçük'ten, tatilde olması nedeniyle, sorularımıza cevap alamadık.
Hürriyet 5 Mayıs 1999
Abdullah Kutalmış MIZRAK/Emlakkulisi.com